Ambasada Mađarske u BiH preuzima ulogu "kontakt ambasade" za integracijski proces BiH u NATO

Bosna i Hercegovina
Ambasada Mađarske u BiH preuzima ulogu "kontakt ambasade" za integracijski proces BiH u NATO
Budući angažman Ambasade Mađarske u Bosni i Hercegovini, koja preuzima ulogu "kontakt ambasade" za integracijski proces BiH u NATO, posebno je naglašen tokom današnjeg sastanka zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića sa delegacijom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, predvođene državnim sekretarom Sztarayjem Peterom.

Budući angažman Ambasade Mađarske u Bosni i Hercegovini, koja preuzima ulogu "kontakt ambasade" za integracijski proces BiH u NATO, posebno je naglašen tokom današnjeg sastanka zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića sa delegacijom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, predvođene državnim sekretarom Sztarayjem Peterom.

U tom smislu iskazana je puna opredijeljenost ove partnerske zemlje da svoje aktivnosti usmjeri ka lobiranju kod ostalih NATO prijatelja i partnera za euroatlantski put BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o trenutnom statusu Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) te dostavljanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine NATO-u. 

Na sastanku je bilo govora i o kontinuiranom procesu jačanja sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH), procesu humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću OSBiH u operacijama podrške miru te drugim značajnim temama u vezi sa odbranom i sigurnošću u BiH. 

Mađarski državni sekretar je pohvalio aktivnosti koje realiziraju Ministarstvo odbrane i OSBiH, a posebno angažman BiH u operacijama podrške miru te rezultatima postignutim u drugim važnim oblastima.

Također je iskazao punu podršku Vlade Mađarske Ministarstvu odbrane i OSBiH, kao i svim institucijama naše zemlje na njenom putu ostvarenja vanjsko-političkih ciljeva, a to su, prije svega, punopravno članstvo u Evropskoj uniji i put ka NATO-u. 

Jusić je zahvalio državnom sekretaru Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih odnosa Mađarske na podršci ove zemlje u proteklom periodu.  

U delegaciji Mađarske, između ostalih, bili su ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa, zamjenica ambasadora Agnes Angyal te vojni ataše Mađarske u BiH, brigadir Laszlo Hajas, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

 

Ne propustite