Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a: Današnji sastanak konstruktivan, ali nema dogovora u vezi sa MAP-om

Bosna i Hercegovina
Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a: Današnji sastanak konstruktivan, ali nema dogovora u vezi sa MAP-om
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović ocijenili su današnji sastanak u Sarajevu čija je glavna tema bila formiranje državne vlasti, konstruktivnim, iako nisu uspjeli postići saglasnost u vezi sa aktivacijom Akcionog plana (MAP) za članstvo BiH u NATO-u.

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović ocijenili su današnji sastanak u Sarajevu, čija je glavna tema bila formiranje državne vlasti, konstruktivnim, iako nisu uspjeli postići saglasnost u vezi sa aktivacijom Akcionog plana (MAP) za članstvo BiH u NATO-u.

Mišljenje predsjednika SDA je da Republika Srpska (RS) ima pravo na svoj stav, ali da ga treba "artikulirati na državnom nivou". 

- Pokušat ćemo staviti na papir stvari koji će zadovoljiti sve tri strane. Na nama je da to pokušamo - kazao je Izetbegović. 

On je kazao i to da danas nisu razgovarali o inicijativi SDA za promjenu imena RS-a te da je o tome već ranije razgovarao s Dodikom. 

Na pitanje ko će ući u koaliciju sa SDA Izetbegović je odgovorio da je, zasada, stav Bh. bloka da neće da uđu u vlast. 

- Prema tome ostaju oni koji to hoće - kazao je Izetbegović,  dodajući da misli da će sve biti riješeno tokom ovog mjeseca.

Novinarima se obratio i Dodik koji je napomenuo da je svima poznato kakav je politički sistem u BiH te da se on zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

- Razumijemo poziciju Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bosanskog tima, ali Srbi i Hrvati su to već završili. I nama odgovara da, što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra - rekao je lider SNSD-a, istakavši da je "krajnje je vrijeme da se to završi". 

Dodik je mišljenja da predsjednik SDA Izetbegović već ima kapacitet da donese odluku u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH i bez ostalih. 

Govoreći o ulasku BiH u NATO predsjednik SNSD-a kazao je da to pitanje ne može dobiti saglasnost iz više razloga.

- Međutim, racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz RS-a smatramo da treba biti drukčije. Uslovljavanje nije racionalno - rekao je.

Lider SNSD-a smatra da je od velike važnosti formirati novi saziv Vijeća ministara zbog poruke koju će BiH poslati Evropskoj uniji (EU). Istakao je da nema različitih stavova za sve što je prioritet, a to je evropski put BiH. 

- Konsenzus oko toga nije upitan, kao i oko mehanizma koordinacije. Razgovarali smo kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija je izvjesno, nema spora o tome da bi predsjedavajući trebao da bude Srbin. Došlo je do zastoja jer je trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Vijeća ministara - kazao je.

Dodik je još najavio da će sporazum o romingu biti potpisan 5. oktobra te da će 2021. godine biti smanjena cijena rominga prema zemljama EU.

- Ako to ne uradimo, onda gubimo vrijeme i vjerovatno nekoliko godina - zaključio je, zahvalivši Komšiću i Džaferoviću na uloženim naporima i postignutom dogovoru o ovom pitanju. 

Izetbegović, Dodik i Čović sastali su se u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a domaćin sastanka je Izetbegović koji je ujedno i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

 

Ne propustite