NOVI.BA NA KONFERENCIJI OSBiH i AMBASADE VELIKE BRITANIJE U BiH: U OSBiH povećan broj žena koje čine 7,28 posto

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA KONFERENCIJI  OSBiH i AMBASADE VELIKE BRITANIJE U BiH: U OSBiH povećan broj žena koje čine 7,28 posto
Cilj trodnevne konferencije "Žene, mir i sigurnost - Mreže načelnika generalštabova, koja je počela danas u Sarajevu, je razmatranje stepena implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 1325 koja se odnosi na predstavljanje rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti. Konfernciju su organizirali Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Cilj trodnevne konferencije "Žene, mir i sigurnost - Mreže načelnika generalštabova", koja je počela danas u Sarajevu, je razmatranje stepena implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 1325 koja se odnosi na predstavljanje rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti.  Konferenciju su organizirali Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Broj žena, koje čine 7,28 posto ukupnog broja pripadnika vojske u OSBiH, značajno je povećan, konstatovano ja danas tokom konferencije. 

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović kazao je da muškarci i žene u OSBiH zajedno izvršavaju zadatke u mirovnim misijama širom svijeta.

- Na taj najbolje prezentiraju BiH i implementiraju spomenutu UN-ovu rezoluciju - naglasio je, dodajući da su žene u OSBiH zastupljene u kategorijama vojnika, podoficira i oficira, s perspektivom da u budućnosti postanu i generali.

Mašović je također ukazao na činjenicu da BiH, kao članica UN-a i "aspirant za punopravnu članicu NATO-a, ima obavezu da implementira direktive u segmentu implementacije te rezolucije".

Podsjetio je da je UN usvojio Rezoluciju 1325 koja treba zaštititi najslabije osobe u oružanim sukobima, djecu, žene i osobe treće životne dobi, istakavši da su kroz tu inicijativu obavezali sve članice da pravilno razumiju rodnu ravnopravnost.

U obraćanju prisutnima ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field naglasio je posvećenost svoje države implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN, uz zaključak da je snažnija uloga žena ključna da bi njihove oružane snage bile efikasnije i reprezentativnije.

Britanski ambasador smatra da će to dovesti do postizanja trajnog mira i kvalitetnijih operacija.

Poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno podržava rad ovog važnog segmenta.

 

Ne propustite