Šarović: Investicijska konferencija EBRD-a dobra prilika za predstavljenje BiH i njenih potencijala

Bosna i Hercegovina
Šarović: Investicijska konferencija EBRD-a dobra prilika za predstavljenje BiH i njenih potencijala
Fokus godišnje investicionu konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će ove godine biti održana u Sarajevu od 7. do 9. maja, bit će na povezivanje ekonomija za snažniji rast Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji će učestvovati oko 3.500 gostiju, i to oko 2.000 visokih zvaničnika, guvernera i diplomata i 1.500 predstavnika biznis zajednice.

- BiH će imati priliku da bude domaćin jednog od najvećih događaja u posljednjih 20-ak godina, jer će to biti skup ministara finansija, guvernera centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, a tu će biti i predstavnici Evropske komisije, rukovodstva EBRD-a i drugi - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 Dodao je da se radi o skupu velikih  svjetskih donatora i naravno sesija te dijela koji se svake godine odnosi na civilni sektor.

Ministar je ukazao na to da je ova konferencija dobra prilika za predstavljenje BiH i njenih potencijala.

- Također je i jedna od najvažnijih šansi za popravljanje imidža BiH kada je riječ o poslovnim i  investicionim prilikama. Očekujem da ćemo  biti u situaciji da tu veliku šansu iskoristimo - istakao je Šarović. 

Zaključio je da se ovaj samit održava u značajnom trenutku za zapadni Balkan te da će osnovna poruka EBRD-a za ovaj samit biti stabilnost regije za investicije

 

Ne propustite