Doktori medicine i stomatologije USK-a organizirali protestnu šetnju

Bosna i Hercegovina
 Doktori medicine i stomatologije USK-a organizirali protestnu šetnju
Doktori medicine i stomatologije iz Unsko-sanskog kantona (USK) danas su u Bihaću organizirali protestnu šetnju gradskim ulicama, budući da, kako su kazali, iako njihov štrajk ulazi u već u treću sedmicu, još uvijek nema nikakvih pomaka. Ističu da na ovaj način žele pokazati da se bore za poštivanje zakona, odnosno Kolektivnog ugovora, koji se već četiri mjeseca ne poštuje na način na koji bi trebao.

Predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić podvukao je da žele i to da im se omogući da ostanu u BiH kako bi mogli liječiti njene građane, a ne da, kako je rekao, " idu negdje drugo trbuhom za kruhom".

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a Nedim Kurtagić smatra da su doktori u ovom kantonu još jednom poniženi jer svoja prava moraju tražiti na ulici.

- Mi ne tražimo ništa drugo, osim poštivanja potpisanog Kolektivnog ugovora, po kojem nam je još u novembru prošle godine predviđeno drugo povećanje plate - istakao je.

Predstavnici Sindikata sastali su se prošle sedmice sa kantonalnom ministricom zdravstva, rada i socijalne politike Nerminom Ćemalović, međutim, kažu da nisu mogli prihvatiti objašnjenja za trenutnu situaciju.

- Ovaj put ćemo istrajati u zahtjevima, ali svi ljekari će se u međuvremenu maksimalno pridržavati Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka - njihova je poruka.

Ne propustite