Hahn i Mogherini ponovili snažnu podršku i posvećenost procesu evropskih integracija BiH

Bosna i Hercegovina
Hahn i Mogherini ponovili snažnu podršku i posvećenost procesu evropskih integracija BiH
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozdravili su danas ujednačen stav i dogovor svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine u procesu kompletiranja odgovora na dodatna pitanja. U tom kontekstu, pozvali su političke aktere u BiH da pozitivnu atmosferu iskoriste za nastavak i ubrzanje provedbe reformskih mjera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Briselu sa Mogherini i Hahnom, kojem je uručio odgovore BiH na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Dodik je tom prilikom izjavio da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije, kao i odluka Vijeća Evropske unije (EU) o sticanju kandidatskog statusa u što skorijem roku, dali  "snažan podstrek provedbi svih neophodnih reformi i ispunjavanju kriterija za članstvo u EU". 

Dodik je također zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći BiH u procesu evropskih integracija, za koje postoji apsolutni konsenzus svih relevantnih političkih faktora.
Informirao je sagovornike o političkoj situaciji u BiH te izrazio očekivanja da će uskoro doći do potpune implementacije izbornih rezultata, odnosno formiranja vlasti i na nivou BiH.

Hahn i Mogherini su ponovili snažnu podršku i posvećenost procesu evropskih integracija BiH i pozvali Predsjedništvo BiH da nastavi predano raditi na evropskom putu naše države. 

Po završetku ovog sastanka održan je i tête-à-tête susret predsjedavajućeg Dodika i komesara Hahna, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

 

 

 

Ne propustite