PROVJERITE VAŠE VOZILO! Nova pravila na snazi od 1. maja

Automoto
PROVJERITE VAŠE VOZILO!  Nova pravila na snazi od 1. maja
Vozilima sa Euro 4 motorom već od 1. maja biće zabranjen uvoz u BiH.

Rezultat je ovo zajedničkog rada Udruženja ovlaštenih autotrgovaca BiH i Privredne komore Federacije, a glavni razlog za pokretanje ovako rigoroznih mjera je zagađenje zraka.

Samo u 2017. godini u BiH je uvezeno oko 70 hiljada polovnih automobila, od kojih je najviše upravo sa Euro 4 motorom. „2018. Godine uvezeno je oko 82.900, skoro 83.000. To znači da smo za 13 hiljada uvezli više smeća nego u prethodnoj godini.

Obzirom da će za automobile sa Euro 5 motorom građani morati izdvojiti u prosjeku od tri do pet hiljada KM više,  na taj način i država imati veće prihode jer bi se na skuplja vozila plaćale i skuplje dadžbine. Iz resornog državnog ministarstva ne slažu se ni sa jedom od ovih tvrdnja.

S druge strane, država problem zagađenja zraka namjerava riješiti na još jedan način. Naime, do 31. decembra ove godine bit će ukinute carine na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu.

Time bi se, navode iz državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, stvorio bolji ambijent za razvoj ove vrste automobilske industrije.

Iako se čini da su vlasti u Bosni i Hercegovini spremne preći ovaj veliki korak i početi uvoziti električne automobile, činjenica je da u cijeloj zemlji postoje tek tri punionice za električna vozila. Iako je smanjenje zagađenja zraka glavni razlog zbog kojeg je stopiran uvoz automobila sa Euro 4 motorom, činjenica je da će zrak u BiH i dalje biti zagađen sve dok se cestama u našoj zemlji budu i dalje vozili euro 3, 2 pa i motori sa oznakom 1 stari više od 35 godina.

Ne propustite