Postoji dobar razlog zašto nipošto ne prati piletinu prije spremanja!
Kao većina ljudi, sigurno i vi perete piletinu prije kuhanja.
Čini vam se da je pranje dobro i da na taj način preventivno izbjegnete zarazu uzrokovanu hranom, ali je ustvari istina drugačija.
"Morate znati da ako ste kupili piletinu na njoj već imate ili salmonelu, ili camplobakteriju, ili oboje", tvrdi Dženifer Kvinlan, profesorka na Dreksel Univerzitetu.
Možda zvuči nevjerovatno, ali je činjenica da ove dvije bakterije su glavni uzrok zaraze hranom. Ako operete piletinu, najverovatnije je da ćete bakteriju raširiti svugde po kuhinji, a i po sebi. Voda kojom ispirate piletinu nije dovoljno vruća da bi ubila bakterije,piše Kurir.
Rješenje je papirni ubrus!
Nema potrebe izlagati se takvom riziku jer će kuvanje na visokoj temperaturi ubiti sve bakterije.
Sigurniji način da sa piletine skinete prljavštinu je da je papirnim ubrusom dobro obrišete i bacite ubrus. Pojedini strani trgovački lanci počeli su da tretiraju piletnu parnim čišćenjem i ultrazvukom da je temeljno očiste od potencijalno smrtnih bakterija.
Pečenjem ubijate bakterije!
Recimo, u Velikoj Britaniji 280.000 ljudi godišnje oboli od trovanja campilobakterijom, a većina oboljenja vezana je za piletinu. Uzgajivačima piletine će se plaćati podsticaji kako bi se osiguralo da njihovo pileće meso bude bez bakterija.
Ujedno će pokušati da prodaju piletinu u vrećicama i ona će se moći direktno da se stavlja u rernu, bez da se dodiruju ili nagonski peru.
U svakom slučaju, piletinu je potrebno temeljno i dobro pripremiti na visokim temperaturama i to bi trebalo istaći na naljepnicama.