Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - srijeda, 1. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Čorba od kiselog vrhnja
Sastav: 3 dl kiselo vrhnje, 1 pecivo, 2 kašike brašna, 1/2 kašikice kima, so
Priprema: Dobro izmiješati vrhnje i brašno , dodati kašiku hladne vode i nastaviti lagano miješati. Tako dobivenu masu polako usuti u 1 litru vrele vode uz neprekidno miješanje. Dodati kim i sve skloniti s vatre. Poslužiti tako da u svaki tanjir stavimo malo poprženog peciva i prelijemo vrućom juhom.
Glavno jelo: Sarajevska ćufteta
Sastav: 1 kg mljevene janjetine ili bravetine, fildžan vode, 3 jajeta, 2 supene kašike kravljeg masla, 2 fildžana brašna, 1 kahvena kašika bibera,1 kahvena kašika soli
Priprema: U mljeveno meso umiješamo jaja, vodu, biber i so. Masu dobro izjednačiti i od nje napraviti pljosnata ćufteta kružnog oblika veličine 4-5 centimetara.Dva jaja umutiti dok se ne stvori pjesnasta masa a u drugu posudu stavimo brašno. Svako ćufte uvaljamo najprije u brašno, pa u jaje i pržiti na maslu otprilike dvadeset minuta sa svake strane.
Desert: Tiramisu
Sastav: 2 jaja, 3/4 šolja šećera, 1/2 šolja jake crne kahve, 250g sir mascarpone, 18 piškota, 3-4 dl tučeno slatko vrhnje, 1/2 kašike gorkog kakaa
Priprema: Na pari utući 2 jaja, 1/4 šolja kahve i 1/2 šolje šećera (1 šolja=2 dl). Kad se smjesa zgusne maknuti je s vatre i ostaviti da se ohladi. Preostali šećer umiješati u kahvu. Kad se smjesa ohladila dodati sir i dobro sve izmiješati dok ne postane glatko. U kahvu umočiti piškote i složiti ih na prikladan tanjir. Preko njih premazati priređenu kremu, a na nju staviti drugi sloj piškota koje ste također umočili u kahvu. Sve ukrasiti debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.