NEVJEROVATAN PRIZOR MJESECA: Fotografije oduzimaju dah

Zanimljivosti
NEVJEROVATAN PRIZOR MJESECA: Fotografije oduzimaju dah
.

Dvije fotografije koje je snimio fotograf Slaven Janđel postale su hit na Facebooku, a čim ih pogledate, biti će vam jasno i zašto.

Janđel je uhvatio nevjerojatan prizor Mjeseca iznad Sljemena, i to dva puta - tokom dana i tokom večeri. Za Index je otkrio i kako su nastale ove nevjerojatne fotografije.

"Ideju za snimanje takve fotografije dobio sam prije tri do četiri godine dok sam putovao vozom iz Zagreba prema Zaboku, a puni je Mjesec bio relativno blizu TV tornja. Tad sam si obećao da ću jednom snimiti tu scenu. Za planiranje sam koristio posebnu aplikaciju za računanje položaja Sunca/Mjeseca koju sam intenzivnije počeo koristiti 2017. godine. Pomoću te aplikacije moguće je prilično precizno izračunati položaj Mjeseca u određeno doba dana, odnosno lokaciju gdje moram biti da bi Mjesec izašao točno iza tornja", objašnjava.

52565963-650965265320068-2106092799060344832-n

"Prošle godine planove za snimanje poremetila je dugotrajna naoblaka, a ove su se godine uvjeti skoro savršeno poklopili u oba dana. Kako se Mjesec relativno brzo pomiče, bilo je potrebno malo trčanja u suprotnu stranu od njegovog kretanja kako bih toranj mogao na vrijeme centrirati u odnosu na mjesec. Objavljena dnevna fotografija jedna je od četrdesetak snimljenih u periodu od ukupno desetak minuta. Na noćnoj verziji planirao sam samo jednu verziju kadra i ispalo je otprilike kako sam zamislio", kaže Janđel koji je fotografije objavio na svojoj službenoj Facebook stranici na kojoj se mogu pronaći njegovi brojni radovi.

Izvor: Index.hr

Ne propustite