Dodik o detaljima sastanka sa Vučićem

Bosna i Hercegovina
Dodik o detaljima sastanka sa Vučićem
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Beogradu "da je prirodno da Srbi, gdje god da žive, uvijek vode računa o Srbiji i Kosovu i Metohiji, te poručio da to ne može niko da zabrani".

Dodik je rekao da mu stranci danas najčešće postavljaju pitanje, i u Sarajevu, i u Banjaluci, da li to ima veze.

"Moje mišljenje je da to itekako ima veze i da je veoma teško objasniti da Zapad gleda kroz prizmu odobravanja ujedinjenja Kosova i Albanije, a da je autonomija koju ima Republika Srpska, zagarantovana Dejtonom i Ustavom, urušavana svih 20 prethodnih godina", rekao je Dodik.

On je ukazao da je, stoga, sasvim logično da Republika Srpska mora da postavi pitanje svojih prava koja su zagarantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom. 

Dodik je naveo da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio jedan od redovnih na kojima se razmatra aktuelna situacija u Srbiji, pogotovo u vezi sa Kosmetom. On je dodao da je Vučića upoznao i sa onim što je važno u RS i Bosni i Hercegovini. 

"Mi se redovno sastajemo, razmatramo aktuelnu situaciju i pokušavamo da budemo informisani o detaljima u vezi sa razvojem situacije u Srbiji, pogotovo po pitanju Kosova. Naravno, bila je to prilika da predsjednika (Vučića) upoznam sa onim što je važno u Republici Srppskoj i BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da je u javnosti primjetno da neki sa strane pokušavaju da održe isti okvir u vezi sa Kosovom i Srbiju dovedu u poziciju da je ponovo ponize ili da je na neki način oko samog pitanja Kosova dovedu u bezizlaznu situaciju.

Dodik je rekao da su na sastanku sa Vučićem procjenjivane i različite mogućnosti kada je riječ o pomoći Srbije Republici Srpskoj.

Dodik i Vučić sastali su se juče u Predsjedništvu Srbije gdje su razgovarali o svim strateškim pitanjima u vezi sa opstankom srpskog naroda.

 

(Novi.ba/Srna) 

 

Ne propustite