Iran održava pomorske ratne igre tokom napetosti sa SAD-om

Aktuelno
Iran održava pomorske ratne igre tokom napetosti sa SAD-om
.

Iranska mornarica je pokrenula "velike vježbe" u Hormuškom moreuzu i Omanskom zaljevu, u prikazu svojih pomorskih snaga tokom rastućih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama u regiji.

Kontraadmiral Hossein Khanzadi, zapovjednik Iranske mornarice, kazao je da su manevri počeli u četvrtak i da će trajati sedmicu.

Na ovim vježbama će prvi put biti korišteni projektili koji se lansiraju sa podmornica.

Ranije ove sedmice je iranski predsjednik Hassan Rouhani predstavio "najsavremeniju" podmornicu, koja je proizvedena u Iranu, nazvanu "Fateh" (Osvajač), a za koju vojska tvrdi da može ispaljivati krstareće rakete.

"Fateh" je opremljena torpedima i sistemima preciznog gađanja, a može pod površinom ostati do pet sedmica, navela je mornarica.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u Zaljevu su u više navrata osudili iransku vojsku kao prijetnju regiji.

 Teheran je saopćio da je njegova vojska samo za odbrambene svrhe.

Khanzadi je, također, kazao da će sa ratnih brodova tokom vježbi biti ispaljene rakete različitih dometa.

"Ova oružja će prvi put biti ozbiljno testirana i možemo učiniti pomorsku regiju nesigurnom za neprijatelja na svaki mogući način", rekao je Khanzadi.

Pomorske aktivnosti će početi dva kilometra od Hormuškog moreuza i proširit će se za deset stepeni sjeverno od Indijskog okeana, prenijela je informativna agencija Mehr saopćenje Khanzadija.

Pomorske vježbe će uključivati reagiranje na vanjske prijetnje, kao i procjenu pomorske opreme, spremnosti pomoraca, odgovornosti i spremnosti u otvorenim vodama, navodi se u izvještaju.

Vježba nazvana "Velayat 97" će uključivati vježbe borbenih brodova te amfibijske i antiamfibijske ratne manevre.

U januaru je Iran održao zajedničke pomorske vježbe s Rusijom u Kaspijskom moru te izveo zasebne kopnene i zračne vježbe u kojim su testirani borbeni avioni zračnih snaga, rakete domaće proizvodnje te antiradarske i termalne rakete.

Vježba u Hormuškom moreuzu je redovna godišnja vježba, stoga "nema ništa iznenađujuće", rekao je Ghanbar Naderi, analitičar za odbranu i novinar sa sjedištem u Teheranu, koji je ranije pratio vojne ratne igre.

"Nema ništa posebno u vezi ovog godišnjeg događaja", kazao je on za Al Jazeeru.

"Ali, naravno, ove godine vježbe imaju drugačiji značaj, zbog ekonomskog rata s kojim se ova zemlja suočava."

"Cijela ideja je testiranje vojne spremnosti. Ovo se ne treba protumačiti kao prijetnju regionalnoj sigurnosti", dodao je on.

SAD se prošle godine povukao iz historijskog nuklearnog sporazuma, koji su svjetske sile postigle s Teheranom 2015. godine, te ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Od tada su eskalirale tenzije između Washingtona i Teherana.

 

(Novi.ba/Agencije) 

Ne propustite