NE MORATE SE ODREĆI SLASNIH UŽITAKA: Postoji trik !

Zanimljivosti
NE MORATE SE ODREĆI SLASNIH UŽITAKA: Postoji trik !
.

Ako s vremena na vrijeme pojedete slasnu, sočnu krofnu, picu prepunu sira ili posegnete za nekoliko čašica žestokog pića, ne znači da živite nezdravim životom. Upravo suprotno - odricanje često ima i kontraefekat, a sva ona divan hrana i piće o kojima maštate nisu zabranjeni, sve dok sa njima ne pretjerujete!

44e79d5a6007d11fd420b6c302d0f2fc0ef404da

Stručnjaci tvrde da nijedna hrana nije nezdrava kada je jedete u umjerenim količinama, a kada preterujete u unosu čak i  zdrave namirnice mogu da utiču na vašu figuru.

Izbjegavanje svih užitaka u vidu hrane ne vodi do dobrog mentalnog, ali ni fizičkog zdravlja, tvrde britanski nutricionisti, uz opasku da ih ne čudi što većina ljudi padne u depresiju kada izbacivanje omiljene hrane ne donese očekivane rezultate.

Ističu da je ključ u umjerenosti i da je to zlatna riječ koje treba da se držite svakodnevno - samo na taj način možete postići da jedete šta god poželite, a da ipak ostanete u formi.

Zanimljivo je i da neke od "omraženih" namrinica na dijeti, zapravo mogu da vam pomognu da vaš organizam bude zdraviji i otporniji.

 

Crna čokolada jednom dnevno 

tamna-cokolada-1

Nutricionistu savjetuju da se slobodno odvažite da pojedete jednu štanglu čokolade dnevno, ali neka ona obavezno bude crna sa najmanje 70 posto kakaoa. Ovo je poslastica prepuna moćnih antioksidanasa i zapravo dobro utiče na metabolizam.

Biftek je bogat hranljivim sastojcima

biftek

Iako je često na lošem glasu, crveno meso je s druge strane dobar izvor gvožđa, cinka, proteina i vitamina B12, a određena istraživanja pokazuju da konzumiranje 75 grama bifteka dnevno može da bude dobro za srce.

Krofnama protiv prejedanja

krofne-1

Krofne svakako nisu najzdravija hrana, ali ako ih ponekad uvrstite na svoj meni - sebi možete udovoljiti ponekad i na taj način izgubiti naglu mogućnost da se prejedete s vremena na vrijeme. Aspekt uživanja u hrani je veoma važan za uravnoteženu ishranu na duge staze. Nutricionisti savjetuju da je važno uživati u hrani i osjećati se dobro zbog toga.

Pivo smanjuje rizik od dijabetesa

piva

Pivo se često izbjegava zbog straha od onog čuvenog "pivskog stomaka"; ali kao i sve ostalo, i ovo piće može da donese brojne benefite ako se uzima u umjerenim količinama. Pivo može da utiče na sniženje krvnog pritiska, preventivno djeluje i na dijabetes, dobar je izvor vitamina B, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Batat je odličan izvor vlakana

slatki-krompir

Slatki krompir ili batat jeste veoma kalorična hrana, ali s druge strane je sjajan izbor vlakana i kalijuma, a bogat je i vitaminina A i C, te antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta. Najbolje je da ih konzumirate pečene, s obzirom da prženjem samo unosite nepotrebne kalorije. Studija iz 2016. godine pokazuje i da batat smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta kancera.

Ne propustite