Ovo je nekad bilo previše za radio: Najbolje zabranjene pjesme svih vremena

Show
Ovo je nekad bilo previše za radio: Najbolje zabranjene pjesme svih vremena
.

SEKS, droga i nasilje. Ovo su tri vječne teme koje u isto vrijeme izazivaju šok, nevjericu i zabrane, ali i teme su nekih od najvećih i najkontroverznijih hitova svih vremena.

Iako većinu ovih pjesama danas vjerojatno i ne doživljavate kao kontroverzne, u svoje su vrijeme dizale prašinu i stvarale temelje za otvorenije i slobodoumnije društvo neopterećeno konzervativnim ogradama.

Frankie Goes to Hollywood - Relax (1984)

Kada je prvi put puštena na britanskom Radiju 1, prekinuta je prije i nego je završila, nakon što je uredništvo registriralo da ne pjevaju o "opuštanju". Naravno, radilo se o seksu, a izdavačka kuća nije baš bila suptilna tijekom promocije s oglasima u kojima je pisalo "all the nice boys love the sea men" i "nineteen inches that be taken always". Članovi benda u intervjuima su se pretvarali da se radi o "motivacijskoj pjesmi", ali svima je bilo jasno. Unatoč zabranama, pjesma je postala ogroman hit i provela 52 tjedna na top listama.

Paper Planes – M.I.A. (2010)

Iako su neki vjerojatno zamjerili da refren malo podsjeća na "Rump Shaker" grupe Wreck-n-Effect, kontroverzna nije bila posudba koja je, na kraju krajeva, i karakteristična za ovaj žanr, već sam tekst koji je izazvao negodovanja u Šri Lanci zbog podrške Tamilima u borbi protiv Sinhaleza. Američko-singaleški reper DeLon rekao je da je ovo "otvorena podrška terorizmu" korištenjem simbola Tamilskih tigrova. Pjesma je zabranjena na MTV-ju, ali to je samo dodatno populariziralo odličnu pjesmu.

Donna Summer - Love to Love You Baby (1975)

Iako ste ju čuli hrpu puta i s vremenom već oguglali na dahtanje Donne Summer preko instrumentala Giorgija Morodera, pjesma je, iznenađujuće, uspjela zadržati svježinu i mnogi će je i dan-danas smatrati pretjeranom. Uglazbiti zvuke ženskog orgazma još uvijek nije radiofonični sadržaj, a to dosta govori o trajnosti onoga što su Summer i Moroder stvorili.

Robin Thicke feat TI and Pharrell - Blurred Lines (2013)

Thicke, Williams i Pharrell osjetili su prvi val online preosjetljivosti nakon što su određene udruge počele negodovati zbog teksta koji navodno promiče prisilu na seks. To je, očekivano, potaklo raspravu o seksualnoj politici u pop glazbi, ali svi ostali jednostavno su željeli uživati u zaraznom pop hitu. Sljedeći problem bio je eksplicitni spot koji se vrtio samo u cenzuriranoj verziji, a šlag na torti bila je tužba obitelji Marvina Gayea koja je odlučila uzeti velik dio kolača jer dvije pjesme imaju isti ritam. Presuda u korist obitelji bila je također kontroverzna jer je postavila problematičan presedan što se tužakanja za plagiranje tiče.

Serge Gainsbourg and Jane Birkin - Je T’aime ... Moi Non Plus (1969)

Ova pjesma još je jedan u nizu dokaza da je najbolja promocija ona kada razljutite crkvu koja vas želi zabraniti. Doduše, ova pjesma nije razljutila samo papu kojeg je Birkin nazvala "njihovim najboljim PR stručnjakom" već i sve ostale koji nisu mogli podnijeti otvorenu seksualnost teksta. Naravno, iz današnje perspektive ovo je prilično blago i danas ćete pjesmu čuti i u reklamama, ali u to vrijeme, radilo se o šokantnom sadržaju.

George Michael - I Want Your Sex (1987)

Seks je najveći problem dežurnih moralista, a neobavezan seks koji je Michael promicao bio je najproblematičniji. BBC je zajašio val čistunstva pa pjesmu nisu puštali i tako su se našli na pogrešnoj strani povijesti. Michael im je poručio da "razdvajaju seks i ljubav" i da je to jako loše jer pjesma ne govori samo o seksu sa strancima već povezivanju pohote s ljubavlju. Zapravo, nije ni bitno jer pjesma je ostala hit, a dušobrižnike nitko ionako ne pamti.

Billie Holiday - Strange Fruit (1939)

Potresna i morbidna pjesma i dan-danas ima jednaku snagu kao što je imala i u trenutku kada se pojavila. Bez obzira na to radi li se o verziji Billie Holiday, Nine Simone ili bilo koga drugog, radi se o nezaobilaznom dijelu pop kulture 20. i 21. stoljeća. Kada je Holiday odlučila snimiti pjesmu, Columbia Records odbila ju je, ali na kraju je pronašla saveznike u Commodore Recordsu i mnogi su uvjereni da je upravo to trenutak u kojem je započeo pokret za građanska prava. Štoviše, pjesma u kojoj su na najpotresniji način opjevana linčovanja diljem SAD-a bila je toliko moćna da je zabranjivana u mnogim saveznim državama zbog straha od poticanja građanskih nemira.

Madonna - Justify My Love (1990)

Ako danas pogledate spot, vjerojatno nećete biti pretjerano šokirani. Štoviše, spot će vam vjerojatno djelovati blago. No početkom devedesetih mnogi su pjevačicu toliko intenzivno napadali zbog vulgarnosti da je na kraju morala povući spot (koji je MTV odbio puštati) i izbacila prvi VHS singl u povijesti. Pjesma i spot postali su globalni hit i podsjetnik da čistunci i moralizatori nikada nisu bitniji od umjetnosti.

 

2 Live Crew - Me So Horny (1989)

Pjesme i albumi seksualno eksplicitnih repera izazivali su šokove diljem SAD-a, ali i ostatka svijeta. Upravo su oni dio skupine izvođača zbog kojih su američki cenzori osmislili naljepnicu Parental Advisory koja se morala pojaviti na svakom "moralno upitnom" albumu kao upozorenje roditeljima da je ono što njihova djeca slušaju "potencijalno opasno". Na stranu repera stao je i Christopher Hitchens koji je suca i šerifa nazvao "parom rasističkih seronja koje bi trebale odjebati". Njihova eksplicitnost danas je gotovo komična, ali ostali su jedan od bitnih boraca u ratu za slobodu umjetničkog izražavanja.

NWA - Fuck Tha Police (1988)

Od hita kultne rap grupe nije se očekivalo da postane radio hit. Zapravo, svi su bili prilično sigurni da pjesma čiji je refren "jebeš policiju" neće naći mjesto u radijskoj rotaciji. Ipak, kad je nešto toliko subverzivno i na najeksplicitniji način govori ono što mnogi misle, pronaći će put do publike i to neće spriječiti ni cenzori ni nedostatak podrške radio stanica. To se i dogodilo. NWA se preko noći prometnuo u kultnu rap grupu, desničari su bjesnili i prijetili zabranama, a danas samo rijetki znaju imena onih koji su pokušali ušutkati repere.

 

Izvor: Index.hr

 

 

 

Ne propustite