Uhapšen zbog lažnog prijavljivanja u slučaju nestanka mladića El-Emina Hodžića

Aktuelno
Uhapšen zbog lažnog prijavljivanja u slučaju nestanka mladića El-Emina Hodžića
.

 U proteklom periodu timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenika Policijske stanice Kakanj, vršili su intenzivnu pretragu terena na lokalitetu Ponijera sa ciljem pronalaska mladića El-Emina Hadžića (1996.) iz Kaknja, čiji su nestanak prijavili članovi porodice 4. januara 2019. godine u 16:00 sati Policijskoj stanici Kakanj. Naznačene aktivnosti se još uvijek poduzimaju, budući da nestali mladić još uvijek nije pronađen.

"Kako smo pojasnili u našim informacija, nakon zaprimljene prijave o nestanku lica, od strane Policijske stanice Kakanj je raspisana operativna potraga, te su pored pretrage terena poduzimane i druge potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, uključujući i obavljanje razgovora sa svim licima koja bi mogla raspolagati određenim saznanjima, kako bi se utvrdile okolnosti nestanka lica i kako bi se pronašlo isto. Tokom proteklih dana novine Dnevni avaz su objavile, a pojedini bh. mediji preuzeli informaciju, da je izvijesni Mirza iz Zenice, kontaktirao novinara pomenutnih dnevnih novina, izjavljujući tom prilikom da je nestali mladić otet zbog navodnih dugova prema licima u Njemačkoj", navode iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Odmah nakon što su službenici kriminalističke policije došli do navedenih saznanja, pristupilo se vršenju svih potrebnih provjera na utvrđivanju identiteta i pronalasku navedene osobe.

"Poduzetim radnjama utvrđeno je da se lice iz Zenice, koje je pozvalo novinara i koje je naknadno razgovaralo i sa članovima porodice nestalog, lažno predstavilo, jer je isto locirano na području Tuzle. U saradnji sa kolegama iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je utvrđen identitet lica, kojom prilikom je potvrđeno da se radi o licu S. E., rođenom 1979. godine, iz Tuzle. Navedeno lice je dana 19. 02. 2019. godine, pronađeno i lišeno slobode na području Tuzle, nakon čega je sprovedeno u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Obavljenim razgovorom sa licem, te drugim poduzetim radnjama, kao i zavedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da je lice S.E., novinaru "Dnevnog avaza" i porodici nestalog mladića, dalo apsolutno netačne i izmišljene podatke i informacije, koje se tiču predmetnog slučaja", stoji u saopćenju.

Nakon što je ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja navedenog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Sektora kriminalističke policije biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedene osobe, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Lažno prijavljivanje“.

Inače, radi se o licu koje je i ranije prijavljivano i osuđivano zbog istog krivičnog djela.

Ne propustite