Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik: BiH se pokazala kao nesposobna da brani svoj prostor

Bosna i Hercegovina
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik: BiH se pokazala kao nesposobna da brani svoj prostor
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bilo mnogo propusta u vezi sa migrantima, da se BiH pokazala nesposobna da brani svoj prostor i da sada postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.

Dodik je naglasio da su bila bezuspješna ranija upozoravanja i da potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da riješi nijedan problem.

"Činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da vrše svoje obaveze govori koliko je to široko za različite moguće negativne posljedice sa kojima ćemo morati da se suočimo", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da je svjestan postojanja migranata i u drugim zemljama, ali da u BiH to ima svoju specifičnost i svaki njihov priliv izaziva dramatične političke procese koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost.

Prema Dodikovim riječima, BiH ima tu nesreću što se graniči sa EU, koja "uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno".

"Još nam pošalju para da bi se nešto napravilo, a onda nam kažu da moramo da ćutimo i budemo time zadovoljni. I oni su, u međuvremenu, otvorili taj problem, a onda neki u EU govore da u zemljama u dodiru treba napraviti kampove za migrante i da će EU plaćati. Niti su nam potrebne njihove pare, niti kampovi za migrante. Neka ih uzmu kod sebe i neka to rješavaju. Kada već imaju pare neka onda sami odrede kampove", poručio je Dodik.

Dodik je dodao da postoji komunikacija sa Srbijom i Crnom Gorom, ali da se treba suočiti sa realnošću jer i oni pokušavaju da što prije dislociraju migrante koji idu kroz njihovu zemlju.

Dodik: Stav Srpske ostaje vojna neutralnost, bez obzira na pritiske
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će stav Republike Srpske definitivno ostati vojna neutralnost, svidjelo se to nekome ili ne.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše tvrdnju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO-a, Dodik je rekao da postoji stalno insistiranje na tome, a da je samo insistiranje naravno i pritisak jer se ne uvažavaju stavovi.

"Mi svaki dan dobijamo poruke kao da to ništa ne važi, kao da o tom pitanju nismo postigli konsenzus. U Republici Srpskoj je oko koncepta vojne neutralnosti ujedinjena i vlast i opozicija, tu nema disonantnih tonova", napomenuo je Dodik.

On je dodao da, međutim, to neki ne uvažavaju, bez obzira koliko Republika Srpska govorila da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

"Naš stav definitivno ostaje vojna neutralnost, svidjelo se to nekome ili ne", poručio je Dodik.

Govoreći o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obaviješten da će do petka, 22. februara, biti utvrđeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel.

On je napomenuo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.

Ne propustite