Tri britanske konzervativke napustile stranku zbog Brexita

Svijet
Tri britanske konzervativke napustile stranku zbog Brexita
.

Tri proeuropske konzervativne parlamentarke iz vladajuće koalicije u britanskom parlamentu, napustile su stranku zbog "katastrofalnog vođenja Brexita", što je novi udarac za premijerku Theresu May i njene napore da ujedini stranku oko planova za Brexit.

Parlamentarke Heidi Allen, Anna Soubry i Sarah Wollaston priopćile su u izjavi da će se pridružiti novoj stranci u parlamentu koja već okuplja sedam bivših članova Laburista.

Ove ostavke su dodatno uzdrmale Mayinu pregovaračku poziciju u Bruxellesu, gdje danas putuje na razgovore s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi pokušala osigurati daljnje pregovore oko revidiranja sporazuma.

Preostalo je još samo 37 dana do Brexita, u najvećoj međunarodnoj promjeni politike u posljednjih 40 godina Velike Britanije. Ostavke su također prijetnja desetljećima starom duopolu dviju stranaka u britanskom parlamentu.

Najavljen novi pokret

"Posljednja slamka spasa za nas bilo je ovo katastrofalno vođenje Brexita", poručile su tri parlamentarke.

"Smatramo da više ne možemo biti dio vlade čiji su politika i prioriteti u snažnom stisku stranaka ERG i DUP", rekle su parlamentarke referirajući se na skupinu probrexitovskih konzervativaca i članove sjevernoirske Demokratsko-unionističke stranke, a koji podržavaju vladu u parlamentu.

Ranije ovoga tjedna sedmero bivših laburista najavilo je novi pokret, Nezavisnu skupinu, nakon što su napustili svoju stranku zbog sve većih frustracija predsjednikom stranke Jeremyjem Corbynom, njegovom strategijom oko Brexita i svađom oko pojave antisemitizma u stranci.

Ne propustite