Theresa May danas u Briselu na razgovorima o Brexitu

Svijet
Theresa May danas u Briselu na razgovorima o Brexitu
.

Britanska premijerka Theresa May otputovat će u srijedu u Brisel, na razgovore s dužnosnicima Evropske unije u sklopu obnovljenih napora da Parlament usvoji njen sporazum o Brexitu.

Na sastancima dužnosnika EU-a i Velike Britanije zadnjih dana nije postignut pomak nakon što je britanski Parlament odbacio sporazum o razvodu koji je May postigla s EU-om u novembru, prenosi Hina.

Glavni kamen spoticanja je takozvani backstop, zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja će, u okviru Velike Britanije, napustiti taj savez.

"EU neće ponovo otvoriti sporazum o izlasku, mi ne možemo prihvatiti vremensko ograničenje za 'backstop' ili jednostranu odredbu o izlasku", rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Evropske komisije.

"Daljnji razgovori bit će održani ove sedmice, kako bi se vidjelo je li moguće naći način za postizanje najšire moguće podrške u britanskom Parlamentu i poštivanje smjernica koje je dogovorilo Evropsko vijeće", kazao je on.

"Mi slušamo i radimo s britanskom vladom da vidimo kako bismo mogli osigurati uredni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 29. marta."

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay također bi trebao doći u Brisel sredinom sedmice na razgovore s evropskim pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom.

 

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite