Zanimljivi zdravstveni razlozi za izbacivanje bijelog kruha iz prehrane

Zdrav život
Zanimljivi zdravstveni razlozi za izbacivanje bijelog kruha iz prehrane
.

Bijeli kruh ne sadrži nikakve hranjive tvari, a pored toga uzrokuje akne na koži, probavne smetnje, višak težine jer se 'taloži' u mastima, a može biti i uzročnik dijabetesa.

Sve više ljudi prestaje jesti kruh kako bi držali dijetu bez ugljikohidrata i izgubili kilograme. Nekoliko blogera je pratilo što se događa s njihovim tijelom nakon što su iz prehrane izbacili kruh, a rezultate su objavili na društvenim mrežama, pa ih je prenio i portal Brightside. No je li sav kruh štetan, ili ipak postoje zdrave varijante ovog proizvoda?
Pšenični, raženi i punozrnati kruh su sasvim u redu. Ove vrste kruha su zdrave, ali bijeli kruh nije tako dobar. U 20. stoljeću brašno i kvasac su zamijenjeni, a kombinacija intenzivne energije i aditiva u potpuno je pomjerila vrijeme koje je potrebno da tijesto sazre. To je glavni razlog da prestanete jesti bijeli kruh, čak i onaj vrhunske kvalitete.

d1d100a48f02a421d204

Ako još niste uvjereni, ovih osam razloga objasniti će vam zašto ne biste trebali jesti bijeli kruh.

1. Beskoristan proizvod
Kada se bere pšenica je puna vitamina, ali sve korisne tvari nestaju kad se zrna obrađuju. Čak i vrhunska bijela brašna zadržavaju samo oko 30 posto korisnih tvari koje su imale prije obrade, a te tvari postanu 'neaktivne' nakon samo dva tjedna. A rok trajanja brašna je oko godinu dana.
2. Nedostatak okusa
Priznajte da bijeli kruh nema okusa, ipak to je razlog zašto ga mnogi vole. Kruh vas ne 'sprječava' da uživate u okusu mesa, juhe, sira ili nečeg drugog što jedete s kruhom. No u usporedbi s proizvodima od cjelovitog zrna brašna, bijeli kruh ne poboljšava okus ostale hrane.

3. Toksičnost
Suvremeni svijet zahtjeva proizvodnju što više pšenice, pa se ona uzgaja u što kratkim vremenskim razdobljima, a poljoprivrednici ju špricaju pesticidima. Također joj se dodaju brojne kemikalije kako bi se zaštitila od glodavaca i gljivica. Na kraju, da bi brašno bilo bijelo, proizvođači ga izbjeljuju istim tvarima koje koristimo za pranje: benzoil peroksidom, persulfatima i klorovim dioksidom. 

Prije nego kupite kruh, na pakiranju provjerite je li napravljen od organskog ili rafiniranog brašna. Rafinirana ili pročišćena brašna prolaze kroz opisane postupke, pa nemojte kupovati takav kruh.

4. Problemi s kožom
Ono smo što jedemo. Uzrok problema s kožom možda je upravo vaša prehrana - ako je bogata uglavnom proizvodima od brašna. Naime, akne uglavnom uzrokuje gluten kojeg ima u kruhu. Tijelo ne može izlučiti gluten pa nastaju crijevna oštećenja. Prije odlaska kod dermatologa ili kozmetologa, probajte promijeniti svoju prehranu.​


5. Problemi s probavom
Gluten može uzrokovati različite probavne probleme. Kruh od cjelovitog zrna sadrži značajan element - vlakno - dok ga proizvodi od brašna nemaju. Pet do šest šnita kruha od cjelovitog zrna dnevno osigurava vam dovoljno vlakana da zadovoljite dnevnu normu. Usporedbe radi, ako bi tu normu htjeli zadovoljiti voćem i povrćem, dnevno biste trebali pojesti 14 jabuka, 21 mrkvu, 25 rajčica ili oko dva kilograma krastavaca.


6. Prerano starenje
Kao što već znate, bijeli kruh je proizvod koji ne sadrži nikakve korisne tvari. Konzumiranje namirnica koje ne sadrže vitamine onemogućava tijelu da ostane mlado. Dakle, oni koji vole proizvode od rafiniranog brašna većinom izgledaju starije, nego što zapravo jesu.

7. Ovisnost
Kruh je kao droga - bijelo brašno uzrokuje porast razine šećera u krvi, pa kao rezultat raste inzulin. Kada pojedete krišku kruha, šećer u krvi brzo naraste, ali i brzo padne pa se osjećate loše i želite jesti još 'brzih' ugljikohidrata da bi se osjećali bolje. Takve drastične promjene razine šećera u krvi mogu dovesti do dijabetesa.​


8. Višak težine i pretilost
Za mnoge ljude to može biti glavni razlog izbacivanja hrane s rafiniranim brašnom. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna. Jedna šnita kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Glikemijski indeks kruha je veći nego za čokoladu, a škrob koja se nalazi u tijestu razbija se u probavnom traktu i pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok što znači da ćete se uskoro osjećati gladno.

Ne propustite