KAFA DOVODI DO POBAČAJA: Evo koliko šoljica dnevno SMIJETE da popijete ako ste TRUDNI

Zdrav život
KAFA DOVODI DO POBAČAJA: Evo koliko šoljica dnevno SMIJETE da popijete ako ste TRUDNI
.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako trudnice koje popiju oko dvije šoljice instant kafe dnevno ili tri šoljice čaja koji sadrži kofein, pod većim su rizikom od prevremenog porođaja ili rađanja djece niže porođajne težine.

NE TREBA VAM TEST: Provjerite jeste li TRUDNI POMOĆU PASTE ZA ZUBE!​

pregnant

Ovo istraživanje sproveo je doktor Ling-Wei Chensa Univerziteta Dublin na 941 paru majki i njihovih beba rođenih u Irskoj.

On u studiji pojašnjava kako svakih dodatnih 100 mg kofeina (oko pola šoljica kafe) popijenih tokom prva tri mjeseca trudnoće smanjuje porođajnu težinu djeteta za prosječno 72 grama.

trudnica-kafa

Osim toga, kofein je, tvrde, skratio vrijeme trudnoće, te smanjio opseg glave beba, prenosi Daily Mail.

Trudnice koje su unosile više kofeina rađale su decu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga unosile najmanje, tvrde istraživači.

- Preporučili bi ženama koje su trudne ili žele da zatrudne, da barem ograniče unos kafe i čaja koji sadrži kofein. Osim toga, kofein može lako preći posteljicu i pojaviti se u fetalnom tkivu -   pojasnio je dr. Ling-Wei Chen.

kafa

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje trudnicama konzumiranje manje od 300 mg kofeina dnevno, dok stručnjaci sa Američkog fakulteta opstetričara i ginekologa savjetuju manje od 200 mg.

Ne propustite