Žrtve od pape Franje traže primjenu "nulte toleracije"

Aktuelno
Žrtve od pape Franje traže primjenu "nulte toleracije"
.

Papa Franjo mora da riječi pretoči u djela kada se radi o njegovom obećanju "nulte tolerancije" prema zlostavljanju djece, saopćila je danas grupa koja okuplja žrtva svešteničkog seksualnog zlostavljanja, tri dana pred početak samita u Vatikanu o ovom pitanju. 

- Papa Franjo govori o nultoj toleranciji od kada je postao papa. Vrijeme je da ispuni data obećanja - rekao je novinarima u Rimu, Petar Iseli, jedan od osnivača grupe "Okončati svešteničko zlostavljanje".

On je istakao da "nulta tolerancija" treba da znači protjerivanje sveštenika za bilo kakvo djelo maltretiranja djeteta, ali i biskupa i kardinala koji prikriva takve radnje.

- Takvi postupci mogli bi da spase dijete negdje u svijetu od onoga što smo mi prošli u djetinjstvu - rekao je on zajedno sa drugim žrtvama koje su seksualno zlostavljali sveštenici. 
Članovi grupe očekuju da će im biti odobrena audijencija kod zvaničnika Vatikana narednih dana, ali ne i kod samog pape.

Katolička crkva suočava se sa skandalom ogromnih razmjera nakon što su isplivali na površinu mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja djece čiji su vinovnici sveštenici, podsjeća DPA. Slučajevi zlostavljanja u okviru Katoličke crkve zabilježeni su u Čileu, SAD, Australiji, Njemačkoj i Meksiku, piše "Srna".

Ne propustite