10 blagih ali djelotvornih načina da kažeš "NE" bez osjećanja krivice

E buraz
10 blagih ali djelotvornih načina da kažeš "NE" bez osjećanja krivice
.

Da li možete da kažete kolegama "NE" kada vas pitaju za uslugu? Često se bojimo da kažemo "ne" iako bi nam to olakšalo stvari. Pristajanjem na zahtjev, pokušavamo da izbjegnemo konflikt. Međutim, ova navika nas često nervira i prisiljava da radimo stvari koje ne želimo. Svako mora biti u stanju da odbije druge ljude. Srećom, ovaj članak će vam pomoći da steknete ovu vještinu.

1. Pokušajte da razumijete zašto govorite "ne" nečemu

1

Prije nego što izgradite odnos sa drugim ljudima, morate razumjeti šta vam je važno, a šta ne. Kako biste to uradili, napravite listu ljudi, stvari i događaja kojima želite da posvetite vrijeme. Dok ne postavite prioritete, teško ćete znati na šta da trošite vrijeme, a na šta ne. U suprotnom, uvijek ćete biti u konfliktu sa sobom da li ste uradili pravu stvar.

2. Ponudite izbor

2

Ovo je vjerovatno najlakši način odbijanja. Kada odbijete da nekom učinite uslugu, ponudite toj osobi alternativu, odnosnu "utješnu nagradu". Na primjer, ako ne možete da se vidite sa prijateljem večeras, a nista se vidjeli dugo, obećajte mu da ćete se vidjeti u toku nedjelje. U ovom slučaju je najvažnije da pokušate da zaista budete od koristi toj osobi, a ne da uradite nešto samo zato što osjećate krivicu.

3. Pokažite saosjećanje

3

Ako ne možete nekome da pomognete, pokažite im da ste ga čuli i razumjeli šta želi. Recite im da razumijete da su u teškoj situaciji i da im želite sreću. Ovo će pomoći osobi da se bolje osjeća i lakše proguta vaše odbijanje.

4. Recite "ne" zahtjevu, a ne osobi

4

Ne brinite se da će vaše odbijanje uvrijediti osobu sa kojom pokušavate da ostanete u dobrim odnosima. Činjenica da ste odbili da pomognete samo znači da ne možete da pomognete i nije ništa lično. Naravno, trebalo bi da budete ljubazni, ali odlučni kada govorite "ne". Tako će osoba razumjeti da zaista ne možete da pomognete.

5. Objasnite razlog

5

Ne može svako da odbije da nešto uradi bez objašnjenja. Osoba koja traži uslugu očekuje bar nekoliko riječi od vas. Ne bi trebalo da dajete duga i detaljna objašnjenja, samo iznesite okolnosti zbog kojih odbijate da pomognete. Možda žurite kod doktora ili ste suviše umorni i potreban vam je odmor ili ne želite da pomognete iz drugih razloga. Budite iskreni.

6. Vježbajte da kažete "ne"

6

Sve ovo znanje će ostati samo teoretsko ako ne počnete da vežbate da govorite "ne" različitim ljudima. Za početnike, birajte situacije sa minimalnim rizikom. Na primer, recite "ne" konobaru koji vam nudi dezert u kafiću. Kada ste sami kući, ponovite riječ "ne" 10 puta. Tako ćete izgraditi samopouzdanje za buduće situacije.

7. Dodajte kompliment odbijanju

7

Odbijte da pomognete nekom, ali to pretvorite u kompliment za tu osobu. Na primjer, "Hvala što si se mene sjetio" ili "Cijenim što si mene pitala prvu". Takođe im poželite i sreću.

8. Budite spremni da izaberete

8

Često je teško reći "ne" jer se bojimo da ćemo uvrijediti ljude, a ne želimo da izgubimo njihovo interesovanje. U takvim situacijama, odbijanje nije samo potrošena prilika, već i kompromis. Upamtite ovo: kada odbijemo da nešto uradimo, pristajemo da uradimo nešto drugo. To znači da birate između dvije mogućnosti.

9. Ako su uporni, budite jaki

9

Neki ljudi su toliko uporni da neće pustiti druge prije nego što dobiju ono što žele. Ovo se uglavnom odnosi na rođake. U takvom slučaju, najbolje je da ponavljate svoj odgovor iznova i iznova. To ne znači da ne saosjećate! Možete ih zagrliti, ali ne dozvolite da pretvore vaše "ne" u "možda", a onda i u "da, naravno" na kraju.

10. Ne odugovlačite sa odgovorom

10

Nekada je veoma teško odbiti da učinimo nešto. Ali, kada odugovlačite sa odgovorom i "kažete "možda" koje se pretvori u "ne", ni to nije mnogo bolje. Iz dugoročne perspektive, jasno odbijanje je mnogo ljubaznije. Ne pokušavajte da radite mnogo stvari istovremeno.

11. Kako da odbijete nešto kad ste u vezi

11

Kada neko želi da započne vezu sa vama, a vi to ne želite, nemojte pristati samo zato što osjećate krivicu. Male su šanse da će se to dobro završiti. Ili ćete potrošiti svoje i partnerovo vrijeme, ili ćete biti ljuti sve vrijeme što će učiniti vezu toksičnom. Iskrenost je najbolja polisa. Jednostavno recite da niste spremni za vezu u ovom trenutku. Bez obzira na sve, izbor je na vama. Ili ćete živjeti život ispunjavajući ciljeve drugih i osjećajući se slabo, ili ćete živjeti zanimljiv život i biti u harmoniji sa sobom i drugima.

Ne propustite