Svi smo mislili da je INTEGRALNI HLJEB UVIJEK ZDRAVIJI: Istina je DRUGAČIJA i neće vam se dopasti

Zdrav život
Svi smo mislili da je INTEGRALNI HLJEB UVIJEK ZDRAVIJI: Istina je DRUGAČIJA i neće vam se dopasti
.

Među proizvodima od žitarica, poput hlJeba, rezanaca, pirinča i brašna najzdraviji su oni od punoga zrna, kaže Silk Restmejer iz DGE-a. "Namirnice od cjelovitog zrna obezbjeđuju duži osjećaj sitosti, a istovremeno sadrže više hranjivih materija od proizvoda od bijelog brašna".

Ali, važno je istaknuti da nije baš svaka vrsta smeđeg hljeba ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrna. "Neke vrste hljeba smeđu boju dobijaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama hljeba od sjemenki ima samo sjemenki suncokreta.

618309

Slično kao i kod pšeničnog kruha od cjelovitog zrna integralni hljeb sastoji se od zrna žitarica koje su u potpunosti netaknute. Osnovna razlika između ove dvije vrste hljeba je ta što integralni, osim pšenice, može sadržavati i druge cjelovite žitarice poput ječma, smeđe riže i zobi, a sve one bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. Iako je cjelovita pšenica najpopularnija vrsta cjelovite žitarice, hljeb od cjelovitog zrna pšenice samo je jedna vrsta integralnog kruha. Ovo su dvije najzdravije opcije koje se mogu pronaći u trgovinama, a razlika u nutritivnim vrijednostima je minimalna i ovisi o kombinaciji žitarica.

618240

Ne propustite