ODVRATNO, ALI ISTINITO: Četkice za zube na sebi imaju ČESTICE IZMETA! ODMAH PROVJERITE SVOJU!

Zanimljivosti
ODVRATNO, ALI ISTINITO: Četkice za zube na sebi imaju ČESTICE IZMETA! ODMAH PROVJERITE SVOJU!
.

AKO svoju zubnu četkicu držite pokraj umivaonika koji se nalazi u blizini WC školjke, ona dolazi u dodir s izmetom. Naime, svaki put kad pustite vodu u WC-u, čestice se vraćaju u zrak. Ako se vaša zubna četkica nalazi u čaši pokraj umivaonika, te čestice mogu dospjeti i na nju što ne samo da je odvratno nego može uzrokovati zdravstvene probleme.

"Kapljice vode koje dospijevaju u zrak iz WC školjke su kontaminirane virusima i bakterijama. Prethodna znanstvena istraživanja su pokazala da se tako mogu prenijeti Escherichia coli, Clostridium difficile i norovirus", pojasnila je stručnjakinja za higijenu Ralitsa Prodanova.

cetkice-za-zube-5809b7d9ddc99

Četkice za zube su savršeno prikladno mjesto za uzgoj bakterija

"Bakterije vole vlažna područja gdje mogu rasti i razmnožavati se, a to su primjerice četkice za zube", dodaje Prodanova i ističe podatak prema kojem se štetne čestice mogu zadržati u zraku barem 30 minuta nakon ispiranja WC školjke te se raspršiti i do tri metra od samog toaleta.

"Spomenute bakterije mogu dovesti do teških gastrointestinalnih bolesti, a imaju i negativan utjecaj na oralno zdravlje", upozorava.

Što je snažnije ispiranje WC školjke, to se bakterije mogu dalje širiti, a čak i ako to radite spuštene daske, ne mora značiti da će pomoći.

cetkice-za-zube

"Pasta za zube neće pomoći da se uklone bakterije na zubnoj četkici. Ljudi u to vjeruju, ali nije istina", tvrdi Prodanova i savjetuje da zubnu četkicu spremate u ormarić, u uspravnom položaju, bez zaštitnog spremnika, te je nakon svake upotrebe isperete vrućom vodom i nikada ne dijelite s bilo kime.

117311

"Četkica za zube mora biti što dalje od WC-a zbog aerosolnog učinka pri ispiranju. Međutim, nije dobro ni da stoji pokraj umivaonika jer pranjem ruku također može doći u dodir s bakterijama", kaže stomatologica dr. Raha Sepherara.

Također, treba imati na umu da vaša četkica za zube nikada ne bi smjela biti u dodiru s tuđom četkicom, kako biste izbjegli kontaminaciju.

"Bakterije koje su odgovorne za bolesti desni mogu se prenijeti s jedne četkice na drugu", dodaje dr. Sepherara.

Zubar dr. Richard Marques predlaže da četkice držite na udaljenosti većoj od tri metra za zahodske školjke, mijenjate ih redovito (barem svaka tri mjeseca) te zatvarate poklopac toaleta i redovito čistite kupaonicu.

Ne propustite