Naše bake su bile u pravu: Konac oko zgloba treba nositi,al ne radi uroka...

Zdrav život
Naše bake su bile u pravu: Konac oko zgloba treba nositi,al ne radi uroka...
Sve što su bake pričale,bile su u pravu, ali nisu znale objasniti zašto se neka tradicija primjenjivala i zašto je nešto dobro ako one tvrde tako.

Sjećam se da  mi je moja baka uvijek stavljala vuneni konac oko zgloba,i to crveni,navodno protiv uroka.

Čak i dan danas to preporučuje za svoju unučad.

 One vjeruju da crveni vuneni konac može spasiti i zaštititi od bilo kog uroka.  

Postoje mnogo mitova o njemu, ali u stvarnosti to je samo – narodna medicina. Postoje tvrdnje da vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima.

Ljekari ne komentarišu takvu činjenicu, međutim priznaju njeno postojanje. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog eliktriciteta.

Kako djeluje vuneni konac?

Higijenski najzdravija  termoregulaciona materija je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše.  Štaviše, posjeduje ljekovita svojstva. Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su  na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su   prevremeno rođenu djecu stavljli u runo  ovce.

Stvar je u tome da prirodna vlakna  vune, ošišane i netretirane  bilo kojim hemikalijama, prekrivene životinjskim voskom – lanolinom (koji se razlikuje od drugih materija, koje sadrže druge sterine, kao što je  holesterin), odlično se upijaju  u kožu i umiruju je. To je gusta masa žute ili žutobraon boje, karakterističnog mirisa  i sadrži 12%  od težine vune. Ovu posebno dragocjenu supstancu izdvajaju da bi je koristili za pravljenje kozmetičkih krema i masti.

Ako koristiti posteljinu od prirodne vune,  postojeći  lanolin (koji se topi na temperaturi  tela), lako prodire u kožu.  Na taj način blagotvorno djeluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

Postoje vjerovanje, naših baka, da se vunenim koncem mogu se izliječiti bradavice. I evo na koji način:

Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crven vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na skočni zglob).  Nosi se 2 nedelje. Poslije skinuti i zakopati u zemlju. Kada  konac istruli (a desiće se to za oko mjesec dana) – nestaće i bradavica.

Bilo kako bilo, vezivati ga je zdravo,tako da treba nastaviti tradiciju naših baka.

(uspesnazena)

Ne propustite