Ukradena skupocijena voda dobijena iz ledenih santi: Bila namijenjena za proizvodnju votke

Aktuelno
Ukradena skupocijena voda dobijena iz ledenih santi: Bila namijenjena za proizvodnju votke
.

Policija u Kanadi istražuje "hladnu krađu" 30.000 litara vode. Naime, radi se o slučaju u saveznoj državi Newfoundland gdje su lopovi otuđili vodu dobijenu iz santi leda. Lopovi su navodno potajno ukrali vodu iz spremišta u obalnom gradu Port Unionu prošle sedmice. Voda je bila namijenjena za proizvodnju votke, policija je saopštila.

Voda dobijena iz santi leda je dragocijena zbog svoje čistoće, a koristi se za skupocijena pića, kozmetičke proizvode, a čak se prodaje i kao luksuzna flaširana voda - u nekim slučajevima boca vode košta i stotine dolara, piše The Guardian.

03

Kanadska federalna policija je saopštila da je "ulična" vrijednost ukradene vode između 9.000-12.000 kanadskih dolara.

- Koliko mi znamo do sada, trebali bi tragati za cisternom ili traktorskom prikolicom, kazao je Andy Renwick iz kanadske policije za CBC News.

Zaposljenik u kompaniji koja se bavi sakupljanjem vode iz ledenih santi kaže da je voda vjerovatno kontaminirana tokom premještanja, zbog čega je izgubila na vrijednosti.

- Isuse, šta će učiniti s nje? - upitao se.

ledenjaksuttherstock62516042012

Ledene sante su eksploatisane zbog vode stoljećima. To je komplikovan i potencijalno opasan proces - ledene sante se mogu pokrenuti naglo i iznenada, ali voda dobijena iz njih je, vjeruje se, jedna od najčišćih na planeti. Visoka cijena rada, povezana sa očuvanjem leda, jedan je od razloga zašto je ova voda tako skupa.

Ledeni bregovi se eksploatišu u kasno proljeće, kada plove pored Newfoundlanda i Labradora, a kada se jednom flašira, voda se prodaje širom svijeta, uključujući Kinu, Koreju i Saudijsku Arabiju.

Smatra se da je ovo prva krađa vode iz ledenih santi u Kanadi.

Ne propustite