Kompanija Mattel novim Barbie lutkama odaje počast osobama s invaliditetom

Zanimljivosti
Kompanija Mattel novim Barbie lutkama odaje počast osobama s invaliditetom
.

Kompanija Mattel će u junu predstaviti Barbie lutku u kolicima i Barbie lutku s protezom kojima odaje počast osobama s invaliditetom. Ove lutke su najnovije izdanje koje su iz Matella napravili u sklopu “2019 Barbie Fashionistas” linije koja ima za cilj prikazati ljepotu različitosti.
“Kao brend želimo potaći razgovor o invaliditetu i zbog toga ćemo predstaviti nove Barbie lutke s protezom i u kolicima. U prvom planu nam je da iz drugačije perspektive istaknemo modu i ljepotu”, navedeno je iz kompanije Mattel u saopćenju.
U sklopu ovog projekta Mattel je sarađivao s 13-godišnjom Jordan Reeves, aktivisticom za osobe s invaliditetom koja je rođena bez lijeve podlaktice, kako bi napravili lutku s protezom koja se može ukloniti zbog “realističnijeg doživljavanja igre”, kao i s dječijom bolnicom i stručnjacima za invalidska kolica kako bi dizajnirali invalidska kolica.

capture-20190213-105309-599x330

“Postoje mnoge vrste invalidskih kolica, a ova su oblikovana prema modelu koji je dizajniran za osobu koja ima stalni tjelesni invaliditet”, saopćeno je.

Curt Decker, izvršni direktor Nacionalnog invalidskog društva Mreža mira, rekao je kako je simbolično to što Babie pokazuje da postoje različite vrste ljudi i izrazio nadu da će zahvaljujući ovim lutkama djeca shvatiti da se osobe s invaliditetom ne razlikuju od drugih.
U sklopu linije “Fashionistas 2019” Mattel će ponuditi i Barbie lutke koje izgledaju realističnije (imaju manje poprsje ili manje definisan struk), lutke koje imaju različite nijanse kože, boju očiju, frizuru i odjeću. Prošle godine Mattel je predstavio prvu Barbie lutku s hidžabom, a nedavno su otkrili da razmišljaju o istospolnim Barbie lutkama.

Ne propustite