VELIKI MIT O MRŠAVLJENJU JE RAZBIJEN: Ovo je jedina prava istina o negativnim kalorijama i kilogramima!

Porodica i zdravlje
VELIKI MIT O MRŠAVLJENJU JE RAZBIJEN: Ovo je jedina prava istina o negativnim kalorijama i kilogramima!
.

U želji da skinu višak kilograma, mnogi su se zaludjeli hranom zbog koje tijelo navodno troši više kalorija nego što ih unese. Saznajte da li je zaista djelotvorna ova popularna dijeta.

Prava misterija stvorila se oko namirnica za koje mnogi tvrde da tope kilograme samim tim što ih konzumiramo. Dame širom svijeta zaludjele su se takozvanom hranom s negativnim kalorijama, to jest voćem, povrćem i začinima za čiju probavu naše tijelo potroši više energije nego što same namirnice sadrže kalorija.

Ipak, djeluje nevjerovatno da možemo mršaviti samim tim što grickamo određene namirnice.

by7k9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwlrnn01eqv8vodqxzde2zty3ztuwmjgxztm5zdqyzdu1nmm0mtqzmjmuanblz5gtas0cngcbaae

– Istina je da neke namirnice sadrže više, neke manje kalorija i zahtijevaju više energije da bi ih naše tijelo svarilo, ali to ne utiče značajno na ukupnu potrošnju kalorija ili trud oko gubitka težine. Pritom, trebalo bi ih jesti u ogromnim količinama. Zato nije pametno vjerovati u to da možemo prevariti svoje tijelo da oduzima kalorije.

Međutim,  iako možda nisu čudotvorne, ove namirnice su svakako zdrave i blagotvorne za cijeli organizam. Ovakvom ishranom ispunjavamo naše dnevne potrebe za voćem i povrćem, to jest unosimo dovoljno antioksidanata koji se bore protiv bolesti i osnažuju organizam.

Ove namirnice nam daju i dovoljno energije, poboljšavaju varenje, čiste jetru, snižavaju nivo holesterola u krvi. Uz sve to, dolazi i bolji san, a kosa, koža i nokti postaju blistaviji.

d14690c06322ea09e064

Zato, budući da ispravan režim ishrane, pored dobrog zdravstvenog stanja, ujedno znači i manje kilograma, uz glavni obrok uvijek dodajte mnogo svježeg povrća, a voće grickajte za užinu i umjesto deserta. I ne mislite o kalorijama.

Koje su to namirnice

Špargla, boranija, cvekla, kelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, rotkvice, krastavac, grašak, praziluk, zelena salata, spanać, paradajz, zatim jabuke, borovnice, brusnice, grejpfrut, limun, maline, kao i cimet, karanfilić, čili, korijander, seme lana, beli luk, đumbir, crni luk, peršun...

Ne propustite