Crni luk kao lijek

Zdrav život
Crni luk kao lijek
Crni luk je izuzetno hranljiva namirnica, bogata ugljenim hidratima, sa vrlo malo bjelančevina i masti. Pored upotrebe u kulinarstvu često se koristi crni luk kao lijek u narodnoj medicini.

Crni luk je izuzetno hranljiva namirnica, bogata ugljenim hidratima,sa vrlo malo bjelančevina i masti. Pored upotrebe u kulinarstvu često se koristi crni luk kao lijek u narodnoj medicini.


Zrele glavice osušene ljuske kalorično su znatno vrijednije od mladog luka. Osnovnu biološku vrijednost crnog luka čine vitamini i minerali. Sadrži i znatnu količinu kalija, sumpora i raznih oligoelemenata. Bogat je vitaminima (B1,B2,C,E,K,P) ima i provitamina A(karotina), glikozida, eteričnih ulja, biljnih hormona sličnih insulinu, bakteriostatika i baktericidnih fitocida, materija koje uništavaju patogene bakterije, a vjerovatno ima još dosta drugih supstanci koje su nauci nepoznate.

Sve ove materije imaju bitnu ulogu u izgradnji snažnog imuno sistema i u uspostavljanju fizičke ravnoteže.


Crni luk kao lijek se može koristiti za :
- jačanje srca
- protiv visokog krvnog pritiska
- protiv masnoće u krvi
- otklanjanje nesanice i nervoze
- olakšano iskašljavanje
- regulisanje šećera u krvi
- djeluje kao diuretik i kao laksativno sredstvo
- pomaže kod nesvjestice
- reguliše varenje
- liječi upalu krajnika i promuklost
- bolesti pluća i bronhija
- vodenu bolest
- ublažavanje bolova kao prirodni analgetik
- liječenje rana
- liječenje opekotina
- snižavanje tjelesne temperature


Dnevno konzumiranje crnog luka, izdinstanog, skuhanog u obroku ili svježeg u salati, spriječit će začepljenje koronarne arterije i zgrušavanje krvi, a spriječit će i opadanje kose, utrljavanjem soka od crnog luka otklanjaju se i žuljevi.


Vjeruje se da crni luk pruža preventivnu zaštitu od kancera, tako što spriječava razvoj malignih ćelija. Ukoliko svakodnevno pojedemo osrednju glavicu crnog luka, ona će svojim dejstvom smanjiti nivo štetnog holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, jer crni luk kao lijek spriječava nastajanje krvnih ugrušaka i snižava visok krvni pritisak.


SAVJET: da se otkloni zadah nakon konzumiranja crnog luka, dovoljno je sažvakati grančicu mladog svježeg peršuna.


Obloga od crnog luka
Usitnjen ili isječen na kolutove (zagrijan po potrebi), zamotati u pamučnu tkaninu i staviti na bolno mjesto (bolne zglobove,vrat i sl.). Za liječenje sinusa pomaže kao obloga od luka na čelu i sinusima, za liječenje migrene protrljati potiljak mješavinom luka i limuna.


Crni luk za snižavanje visoke temperature Staviti na tabane oblog od 1 kg sitno isjeckanog crnog luka i ostaviti 1h.


Crni luk protiv kašlja
Piti topao napitak od crnog luka zaslađenog sa malo meda. U 1 litru vode kuhati 3 velike glavice luka sve dok se ne raskuhaju i sasvim omekšaju. Procijediti i zasladiti medom, umjesto vode može se uzeti ista količina čaja od prženog šećera.


Čaj za mokrenje 
U litru vode stavite 2 glavice crnog luka i prokuhajte, dodati jedan manji celer i 200g peršuna (prethodno sve dobro oprati i nasjeckati na sitne komadiće). Dobijenu mješavinu podijelite u 4 jednake  doze i piti tokom dana u jednakim vremenskim intervalima.


Crni luk protiv grčeva u stomaku
Dobro usitnjene glavice crnog luka kuhati u mlijeku, dobijeni napitak je djelotvoran i kod ozbiljnijih želučanih tegoba.


Ubodi pčela i osa
Dobro nakapati sok od crnog luka na mjesto uboda.


Za liječenje nervne napetosti
Sok od crnog luka pomiješan sa medom piti 3 do 5 kašičica u toku dana.


Crni luk za liječenje upale pluća
Ispržiti luk na masti i što je moguće toplijeg (koliko tijelo može da izdrži) staviti kao oblogu na grudni koš. Potrebno je dobro istrljati grudni koš, jer se na taj način teško rastvorljiva sluz iz pluća smekšava. 

 

Ne propustite