Nauka dokazala ono što je alternativna medicina uvijek znala: Ova namirnica uspješno smanjuje pritisak
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti širom svijeta, a visok krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od glavnih faktora rizika.
Studija objavljena u januaru u časopisu “Akademije za ishranu i Dijetetika” sugeriše da krvni pritisak može biti smanjen konzumiranjem borovnice. Ovo voće bogato antioksidantima se smatra superhranom već duže vrijeme i preporučuje se kao dio ishrane.
Studija sprovedena od strane dr Sare Džonson u kojoj je učestvovalo 48 žena u postmenopauzi koje su imale visok krvni pritisak pokazala je odlične rezultate.
Podeljene su u dve grupe. Za 8 uzastopnih nedelja, jedna grupa je uzimala 22 grama osušenih borovnica u prahu, a drugoj kontrolnoj grupi je dat u placebo obliku 22 grama praha identičnog izgleda.
Krvni pritisak je ostao isti za obje grupe posle 4 nedelje. Poslije 8 nedelja, grupa koja je konzumirala pravi prah od borovnica je značajno smanjila pritisak. Doza od 22 grama je ekvivalent 1,5 kašike praha borovnica ili jedna šolja svježih borovnica.
Napitak od borovnica za visok krvni pritisak
Evo jednostavnog recepta od borovnica za snižavanje krvnog pritiska:
1 šolja svježih borovnica (ili zamrznutih)
1/2 šolje mlijeka
1/2 šolje jogurta
1,5 kašičica lanenih sjemenki
med po ukusu
Sjedinite sastojke,najbolje da ih izblendirate i pijte.
Svaki put sebi pravite svjež napitak i bez tablete i hemikalija koje nose sa sobom, držite pritisak pod kontrolom.