Pronašli letjelicu, ali nju nikada: Procurili jezivi snimci iz rakete i posljednje riječi nesretne žene(VIDEO)

Objavljeno:12.02.2019 - 11:12
A A A Times Arial

Nesreća koja se dogodila na početku utrkivanja SAD i SSSR u svemiru još uvijek je misterija koja je ostala bez objašnjenja. Svi se uglavnom sjećaju uspješne misije i čovjeka koji hoda po Mesecu (21. jula 1969. godine).

Prije toga Rusija je 12. aprila 1961. godine uspješno poslala u orbitu prvog čovjeka, Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD koji su poslali Alana Šeparda. Nadmetanje je počelo i Rusija se spremala za još jedan let. Ovaj put odlučili su da sruše Gagarinov rekord.

U priči koja je zataškana stoji da je Sovjetski Savez namjeravao da pošalje prvu ženu u svemir. U to vrijeme Amerikanci su imali samo manji let u zemljinoj sub-orbiti, dok su Rusi želeli da pošalju svog prvog kosmonauta dalje u dubine orbite.

Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabilježila je 17 krugova oko Zemlje. Lansiranje je prošlo dobro, ali kada je trebala da uđe u atmosferu, nešto je pošlo po zlu. Niko nikada nije saznao šta se tačno dogodilo.

Međutim snimci njenih posljednjih trenutaka izazivaju jezu. Ruskinja je pokušala da stupi u kontakt sa kontrolom leta na zemlji, međutim, odgovor nije dobila.

"Slušajte, slušajte! Pričajte sa mnom! Ovde je vruće, vruće mi je!", govorila je žena. U jednom trenutku ona pita da li je to opasno, međutim, odgovora nije bilo. "Veoma je vruće, 32, 41...! Vidim plamen, da, veliki plamen! Srušiću se! Vrelo je!" uzvikivala je žena.

U tom trenutku snimak se prekida i ne čuje se više ništa. Čini se da povratak nije dobro funkcionirao. Raketa je gorjela, a sa njom je i žena, izgorjela živa. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letjelica vratila na Zemlju.

Raketa je u potpunosti izgorjela, a ženino tijelo nije pronađeno. O tome se nikada nije pričalo. Do danas ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo. Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u svemiru.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!