Trend porasta srčanih udara kod žena ima svoje razloge, a evo i KOJE!

Objavljeno:11.02.2019 - 10:47
A A A Times Arial

Doktori uključeni u studiju tvrde da se broj žena koje dobiju srčani udar toliko povećao da će se uskoro izjednačiti s brojem muškaraca. Postoje faktori koji su u posljednjih nekoliko desetljeća značajno povećali rizik od srčanog udara kod žena.

Tako je utvrđeno da žene koje puše, boluju od dijabetesa ili pate od visokog krvnog tlaka imaju veći rizik od srčanog udara.I to ne samo veći rizik od žena koje nemaju te faktore već i od muškaraca koji imaju iste te faktore!

58ef3f62-c7b8-4a39-a81b-2dc20a0a0a66-srcani-udar-preview

Studija provedena u Velikoj Britaniji utvrdila je da je broj srčanih udara kod žena povećan tokom posljednjih desetljeća, ali i da doktori puno lošije prepoznaju potencijalni srčanu bolest kod žena nego kod muškaraca.

be2a3e59a2b9832c1a00


Doktori uključeni u studiju tvrde da se broj žena koje dobiju srčani udar toliko povećao da će se uskoro izjednačiti s brojem muškaraca koji dobiju srčani udar.

Život pod stresom je još jedan bitan faktor koji je promijenio stil života žena, a mnoge ga nisu niti svjesne i napetost održavanja ravnoteže između posla, porodice i kućanstva smatraju normalnim stanjem.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!