ONI SU U BRAKU 70 GODINA, a OBEĆANJE koje joj je dao PRVOG DANA kada ju je vidio, ISPUNJAVA I DANAS! (VIDEO)

Zanimljivosti
ONI SU U BRAKU 70 GODINA, a OBEĆANJE koje joj je dao PRVOG DANA kada ju je vidio, ISPUNJAVA I DANAS! (VIDEO)
.

Ljubav i sloga recept su za dugovječan brak. Tako kaže najstariji bračni par u regionu, Dušan ( 89 ) i Kostadinka ( 92 ) Loškoski iz sela Orovnik blizu Ohrida, Makedonija koji su proslavili  70 godina braka.

Sa svojim najbližima, trojicom sinova, šestoro unuka i 12 praunuka u seoskom Domu kulture obilježili su 70 godina zajedničkog života. Proslavi godišnjice njihovog braka prethodio je dio običaja karakterističnih za pravo vjenčanje, sa svadbenim dekoracijama, naduvanim balonom sa brojkom 70 i obaveznim pečenim prasetom sa crvenom jabukom u ustima.

"Živimo skladno, u slozi i ljubavi. Nikada se nismo svađali.'' rekao je deda Dušan.

Kada su se uzeli, bili su veoma mladi. Dušan je imao 19, a Kostadinka 21 godinu.

"Iako je bila niska, bila je izuzetno lijepa. Ličila mi je na kiticu cveća", rekao je deda Dušan.

Njegovoj budućoj nevjesti u to vreme ni na kraj pameti nije padalo da se iz njenog sela Misleševo kod Struge uda čak u „daleki“ Orovnik. Ipak, „sudbina“ ih je spojila na svadbi bliskog rođaka. Dušan je već bio zreo za ženidbu, a njegovu stasitost prvi je uočio brat Kostadinke, koji mu je prišao i  rekao: „Bićeš moj zet“, očima mu pokazujući svoju sestru Kostadinku.

Dušan je potom u kuću Kostadinke poslao provodadžije, a nedugo potom su se upoznali i prvi put progovorili.

"Djevojko, sviđaš mi se. U životu ćemo praviti društvo jedno drugome, rekao joj je Dušan, a Kostadinka mu je sramežljivo, oborenog pogleda odgovorila: „I ti se meni sviđaš“.

Kostadinka je priznala da nije mogla protiv odluke roditelja i brata. Takva su, veli, bila vremena. Tokom cijelog života zajedno su dijelili i dobro i zlo. Nadaju se da će tako biti i ubuduće, da će do poslednjeg trenutka ostati zajedno jer jedno bez drugoga jednostavno ne mogu. Na kraju su svima još jednom poručili da je za dugovječan brak najvažnija ljubav, sloga i razumijevanje.

Ne propustite