SMIJETE LI PREDLOŽITI ŠEFU? Stručnjaci kažu da VIKEND treba trajati TRI DANA!

Zanimljivosti
SMIJETE LI PREDLOŽITI ŠEFU? Stručnjaci kažu da VIKEND treba trajati TRI DANA!
.

Adam Grant, psiholog iz Wharton School u Pennsylvaniji, tvrdi kako bi smanjenje broja radnih sati povećalo učinkovitost zaposlenika i potaknulo ih da budu kreativniji.

Možete li i zamisliti da vikend traje tri dana? Ako ste odgovorili potvrdno na ovo pitanje, istog ste razmišljanja kao i ekonomski stručnjaci koji su se susreli na Svjetskom ekonomskom forumu u Švicarskoj i pritom  “uzburkali” valove izjavama da bi radni tjedan trebao trajati samo do četvrtka, odnosno, vikend bi trebao trajati tri dana.

I tvrde, ne bi tu bilo gubitaka niza poslodavce ni zaposlenike, nego baš obrnuto. Donijelo bi napredak za obje strane. Adam Grant, psiholog iz Wharton School u Pennsylvaniji, tvrdi kako bi smanjenje broja radnih sati povećalo učinkovitost zaposlenika i potaknulo ih da budu kreativniji. “Imamo pozitivne rezulatate eksperimenata koje smo proveli, a koji su pokazali kako smanjenje radnih sati pozitivno djeluje na radnike.

post-10-710x480

Učine više posla za to vrijeme, njihovi rezultati su kreativniji i imaju više želje za radom.” Ti radnici su i odaniji i privrženiji komapniji za koju rade, dodaje Grant, jer se žele “odužiti” poslodavcu koji im je omogućio da više slobodnog vremena provedu sa svojim porodicama. Ekonomist i historičar Rutger Bregman, istog je stava, navodeći da je ova tema bila aktualna desetljećima.

“Desetljećima, veliki ekonomisti, filozofi, sociolozi, vjerovali su da ćemo raditi sve manje i manje. Tokom dvadesetih i tridesetih godina, otkriveno je kako skraćivanjem radne sedmice, zaposlenici postaju sretniji i učinkovitiji. Henry Ford, naprimjer, otkrio je kako skraćivanje radnog sedmice sa 60 na 40 sati ima pozitivan utjicaj na radnike i poslovne rezultate jer se radnici ne osjećaju umorno od posla.”

Ne propustite