Želite HOLIVUDSKI osmijeh? Evo koliko on stvarno KOŠTA!

Porodica i zdravlje
Želite HOLIVUDSKI osmijeh? Evo koliko on stvarno KOŠTA!
.

Ako se pitate koliko će vas tretman izbjeljivanja zubi koštati, odgovor je - previše, s obzirom na štetu koju time radite svojim zubima. Cijene variraju od ordinacije do ordinacije, tako da možete platiti više od stotinu maraka po zubu pomoću aparata. Alternativa izbjeljivanju u ordinacijama su razne paste za zube i preparati koje možete koristiti kod kuće.

Bijeli zubi u "kućnoj radinosti" ili posjet stomatologu?

Za početak, ako želite bijele zube, svakako izbacite iz svoje svakodnevice one loše navike poput pušenja i ispijanja kave. Sve što radite po pitanju izbjeljivanja zubiju, može izazvati njihovu iznimnu osjetljivost. Naime, da bi zub dobio na bjelini, obvezno je skidanje slojeva cakline, a to se radi pomoću procesa koji se zove oksidacija.

No, bez obzira na sve metode, efekt koji ćete stvoriti ovisi i o vrsti diskoloracije tj. o uzroku žutila zubiju. Ako su zubi žuti zbog konzumiranja crnog vina, kave, čaja i cigareta, tada se mogu postići vrlo uspješni rezultati i zub će vjerojatno dobiti onu prvobitnu bjelinu. Također, u svom ranom stadiju žutilo se može ukloniti i pomoću pasti za zube s funkcijom izbjeljivanja. No, diskoloracija može nastati i zbog odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu (što je česta pojava kod djece, ako majka u drugom tromjesečju trudnoće koristi neke antibiotike) ili neke traume zuba.

U tim slučajevima izbjeljivanje nije moguće provesti pastama za zube i kućnim pripravcima, jer je takvom zubu potrebna dodatna njega. Kod kuće možete izbjeljivati zube i pripravcima iz ordinacije koje vam je pripremio stomatolog na temelju anamneze, pregleda i eventualnog saniranja ostećenih zubiju. Takvo izbjeljivanje radi se pomoću udlage i vrlo je važno dobro slijediti uputstva stomatologa.

Svakako, u slučaju prekomjerne osjetljivosti zuba ili mesa, potrebno se hitno javiti stomatologu i prekinuti sa tretmanom. U ordinaciji je rizik manji. Svakako se preporuča da se bilo kakvi zahvati na zubima rade pod kontrolom stomatologa. On će ipak najbolje znati što je zdravo za vaš zub i kako ne pretjerati, dok je kod izbjeljivanja kod kuće zbog velike želje da zubi što prije postanu "savršeni", velika vjerojatnost da ćete s izbjeljivanjem pretjerati i tako nepovratno oštetiti zub.

prije-poslije

Izbjeljivanje preparatima iz kuhinje?

Hidrogen-peroksid glavni je "krivac" za tzv."savršen osmjeh". Iako stomatolozi tvrde da su nuspojave minimalne, znanstvenici otkrivaju sve više štetnosti takvih postupaka. Sredstvo kojim se izbjeljuju zubi navodi se u nekim istraživanjima čak i kao promotor uzroka pojave tumora.

Laboratorijskim metodama dokazano je da je kod miševa i štakora došlo do promjene na sluznici želuca, smanjenu iskorištenost hrane itd. Sva ta sredstva koja izbjeljuju, međutim, nemaju nikakav učinak na ispune, krunice i mostove, što znači da sve navedeno prvo treba izmjeniti, a to traje i košta. Zubi zbog svih tih kemijskih procesa postaju osjetljivi na hladno i toplo, a zub sam po sebi mnogo je krhkiji i riskantniji za dobitak nekih novih oboljenja.

Spominju se i neke "kućne radinosti" poput korištenja sode bikarbone za izbjeljivanje. Istina je, postiže se efekt izbjeljenja, ali kao i sa svime - ne smije se pretjerivati kako ne bi došlo do ostećenja cakline. Umjesto sode, možete koristiti i češnjak. Navodno, ako svaki dan zube trljate češnjakom, oni će postaju bijeli. Možda vam nitko neko vrijeme neće udijeliti poljubac, no i to je cijena da zablistate.

beli-zubi-7

Ne propustite