ONA je smršala 40 kilograma i otkrila kako: Probala sam SVE DIJETE KOJE POSTOJE, i evo kako sam prošla sa svakom od njih!

Zdrav život
ONA je smršala 40 kilograma i otkrila kako: Probala sam SVE DIJETE KOJE POSTOJE, i evo kako sam prošla sa svakom od njih!
.

Samira Poričanin-Petrešin, novinarka i autorka bloga Prekardašijan, izgubila je 40 kilograma. Transformacija je navela da pokrene blog "Prekardašijan" koji je danas inspiracija mnogim ženama. Ovo je njena priča o dijetama.

Kada bi postojao fakultet za dijete ja bih na njemu već odavno doktorirala. Iza mene su desetine dijeta, stotine pročitanih stranica na formumima (sve znam napamet), najmanje 500 časopisa koje sam kupila samo ako se na njima pojavi D od riječi dijeta. Za svaku sam reklamu koja vrišti sa ekrana bila pravi pokusni kunić. Smršala sam najmanje 150 kilograma i vratila 250 zahvaljujući ovim dijetama i činjenici da nisam dovoljno voljela svoje tijelo i da mi je briga o njemu bila iza Japana.

Mesna dijeta

Jedna je od najpopularnijih dijeta na svijetu, ali i dijeta koju vrlo često osporavaju zbog velikog naglaska na unosu proteina i zanemarivanja ostalih namirnica. Ugljikohidrati su izbačeni iz prehrane na ovoj dijeti. Mesna dijeta, kao klasična proteinska dijeta, uspješna je u skidanju neželjenih kilograma. Zahvaljujući mesnoj mršala sam i 15 kilograma za mjesec dana. Međutim, upravo iz ovog razloga vrlo brzo sam odustajala. Razmišljala sam kako je jednostavno smršati i da ja ponovo mogu kad hoću na mesnu dijetu koja će riješiti sve moje probleme. Dok bih rekla keks, tačnije dok bih pojela kutiju keksa i veliku čokoladu, vratilo bi se ne petnaest već dvadeset kilograma, a ja bih ponovo bila na rubu očaja.

UN dijeta

Dijeta traje 90 dana. Uvijek počinje proteinskim danom, zatim ide skrobni, dan ugljikohidrata, voćni dan, pa ponovo proteinski. Redosljed se ne smije mijenjati. U 90 dana stvarno je moguće smršati 18 do 20 kilograma. Striktno sprovođenje ove dijete dovodi pored skidanja kilograma i do promjene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Tako kažu. Moje iskustvo govori, a vjerujte da sam prava veteranka, da se kilogami neće vratiti samo ukoliko se vi ne vratite starim navikama. Nema promjene metabolizma za 90 dana, ne mogu se zdrave navike stvoriti za tri mjeseca. Nažalost, nakon 90 dana uspješno provedene dijete ja bih sebe častila obilnim obrocima uvjerena kako su stvarno sve priče o tome da sam “izliječena” za 90 dana tačne. Dani koji su dolazili nakon toga i hlače koje ponovo jedva zakopčam demantovale su me svaki put.

Kupus dijeta

Pozitivne strane kupus-dijete su što garantovano dovodi do brzog gubitka kilograma. Salo se topi čak i ako se ova dijeta drži samo nekoliko dana. Međutim, garantovano će vam od ove dijete biti muka od kupusa, života i svega što asocira na povrće barem narednih godinu dana. Za 7 dana sam zahvaljujući ovoj dijeti smršala 7 kilograma, ali od kupusa sam godinu dana bukvalno okretala glavu na pijaci, a sa praga se vraćala ukoliko osjetim njegov miris u nečijoj kući. Nikad, nikad, nikad više ne bih pomislila na ovu dijetu. Vjerujte, da mi neko obeća kako će se ovaj ostatak od 30 kilograma istopiti za samo deset dana, rekla bih NE, HVALA!

shutterstock-311578100-1000x0


Medicinska dijeta

Medicinska dijeta omogućuje gubitak 2 – 5 kg u 5 dana ili 10 – 15 kilograma u 15 dana. Dijeta se ponavlja triput po pet dana ili manje ukoliko se treba izgubiti manje kilograma. Probala sam ovu dijetu jednom i odustala nakon pet dana uvjerena da je ona samo za bolesne ljude (još uvijek nisam bila svjesna da je mojim plus 70 kg bolest) i da ja to mogu drugačije. Smršala sam za tih pet dana kilogram, a u narednih deset dana naslagala novih 5.

Dijeta sa rižom

Jednostavna i moja omiljena dijeta dosta dugo vremena. Jela sam danima kuhanu rižu sa tunjevinom, sa kašikom vrhnja ili nekoliko komadića mesa. Kilogrami su se polako topili, a ja sam sebe uvjeravala kako je dijeta savršena. Prava istina je da sam bila lijena, a ova dijeta je zahtijevala samo 15 minuta za pripremu hrane što je meni savršeno odgovaralo. Hm, sramota me reći koliko sam riže pojela. Uzalud.

20091104-public-shutterstock-di002385898-1000x0

Ovom spisku nije kraj, na njemu bi se moglo naći još desetine propalih pokušaja da smršam. Danas znam da ne postoje čarobni štapići, da lažu svi koji garantuju da ćete se istopiti za pet dana od čudotvornog napitka čije sastojke imate u kuhinji, ne postoji dijeta koja će vam promijeniti život preko noći. Laž je da dijetu možemo držati zavaljeni u fotelju ispred televizora ili laptopa. Jaka volja, suze, znoj, brutalna iskrenost i potpuna posvećenost sebi je jedini ispravan recept.

Ne propustite