Nastavljaju se protesti u Beogradu: Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove

Vijesti
Nastavljaju se protesti u Beogradu: Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove
-.

Hiljade građana i večeras  šeta ulicama Beograda u okviru protesta "1 od 5 miliona". Deveto po redu okupljanje počelo je ispred Filozofskog fakulteta, a okupljenima su se obratili profesorica Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković i muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo.

"Poštovani izdajnici i plaćenici, nisam ovdje da kinjim nego da ohrabrim sve da uzmu svoje dostojanstvo nazad jer ga Aleksandar Vučić nikada neće vratiti. Nisam ovdje da ponižavam botove nego da ih pozovem na totalni opoziv. Ispravite kičme inače će vam dovijeka posao biti da lupate minuse i pluseve. Vučićev svijet se dijeli jer je jedino to radio cijeli život, dijelio ljude i huškao jedne na druge2, kazao je Marčelo. 

Predsjedniku Srbije je poručio da treba "otići dok je mlad, sići sa trona laži i sujete". 

"U suprotnom će on i slični njemu dočekati da im država dodijeli stanove za zasluge, a komisija za dodjelu stanove će se zvati sud. Zapamti, Vučiću, mržnja nikada ne pobjeđuje, a tebi se lice ugiba od mržnje prema svemu i svakome ko nije kao ti. Devedesetih si htio sto za jednog i ostat će ti samo sto za jednoga", rekao je Marčelo. 

S govornice je, između ostalog, poručeno da pet miliona ljudi šeta jer imaju pet miliona razloga. 

Ispred Filozofskog fakulteta večeras su bili i lideri pojedinih opozicionih stranaka, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Boško Obradović... Okupljeni, kako piše Telegraf, nose transparente s natpisima "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove", "Napolju je vučije vrijeme", "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa su se čule pjesme "Izađi i bori se", "Barbarina pjesma"...

beograd-protest

Građani su nakon obraćanja krenuli preko Terazija, Takovske, Svetogorske i Makedonske, a najavljeni su i performansi ispred zgrade Predsjedništva "Ostavite pismo Vučiću" gde će biti postavljene kutije u kojima će građani ostaviti pisma sa njihovim razlozima za protest, kao i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj, a završni govor bitće kod zgrade "Politike".

Podsjećamo, prve demonstracija pod ovim nazivom održane su 30. novembra prošle godine u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider "Levice Srbije" Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu. an nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama". Sedmicu kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića.

Ne propustite