KRIZA U BRAKU: Ovi problemi se javljaju nakon 10 godina braka, znate li kako ih prevazići?

Porodica i zdravlje
KRIZA U BRAKU: Ovi problemi se javljaju nakon 10 godina braka, znate li kako ih prevazići?
.

Kaže se da je prva prava kriza nakon 7 godina braka. Ali zaista opasne poteškoće su one sa kojima ćete se suočiti nakon 10 godina braka. Popularna teorija je da najozbiljnija kriza čak i kod najharmoničnijih parova dolazi nakon sedam godina braka. Ali najnovija istraživanja ukazuju na potpuno drugačiji obrazac – ako ste preživjeli sedam godina bez velikih oluja, to ne znači da je vaš odnos već prošao sve testove.

Sve se više kaže da su poteškoće koje se javljaju nakon jedne decenije provedene zajedno one koje mogu odrediti sudbinu odnosa i dokazati da su pravi test. U trenutku kada se djeca pojave, i sa njima haos i naknadne dužnosti, lako je izgubiti iz vida sebe i prestati voditi brigu o bliskosti, toploj atmosferi i pažnji. Šta nam tačno prijeti nakon 10 godina od bračne zakletve?

Vi ste više prijatelji nego partneri

Jasno je da ne možete zadržati temperaturu u stalnom odnosu na najvećoj brzini. Ali mirno, niko to ne očekuje od nas. Samo se pobrinite da veza ne postane previše labava. Uostalom, u prvoj deceniji kao supružnici, želimo da budemo privlačni jedni drugima.

Dosadno vam je

To je razlog zašto je vrijeme koje posvećujemo sebi –  za vlastite strasti i interese, kao i za opuštanje vrlo važno. Psiholozi koji su uključeni u terapiju parova su saglasni: samo kada se osjećamo dobro sa sobom i smatramo sebe zanimljivim, bićemo dobri prema partneru. To je jedna stvar. I još jedna – svakodnevna rutina je dosadna i predvidljiva sve dok nešto ne promijenimo! Da, tako je lako – malo iznenađenja i popuštanja može da učini čuda!

Vaš intimni život nije tako zadovoljavajuć kao što je bio

Ne radi se samo o tome da se naši ukusi i sklonosti vremenom mijenjaju – ovo je opšte pravilo i nema ničeg čudnog u tome. Opasnije je to što je zanemarivanje fizičkog dodira često u braku, a to može donijeti puno posljedica. I vrijedi se sjetiti da dobar odnos počinje mnogo prije nego što stignemo do praga spavaće sobe.

Osjećate da je brak učinio da niste postigli sve što ste željeli

Oko tridesete mnoge od nas podležu biološkim instinktima – naravno, potrebno nam je dijete i ako su okolnosti povoljne, mi smo srećne da se ostvarimo u ulozi majke. Neko majčinstvo se događa ranije. Dok je sve u redu, često odlučujemo da uvećamo porodicu – ako dobro pogledate oko sebe, ispostavlja se da troje djece nije neuobičajeno. I sve je lijepo, dok su djeca mala. Ali vremenom shvatamo od koliko smo stvari odustali zbog majčinstva.  I profesionalno i uopšteno, ravnoteža “profita” i “gubitaka” nije jednaka za sve i to može biti izvor frustracije.

Prestali ste da se smijete zajedno

Zvuči tužno i zaista jeste. Ali ako se ovo posmatranje odnosi na vas, mirno, sve se može spasiti. Sve se opet svodi na zajedničko druženje. Potrebno je da radite stvari koje vam se sviđaju i koje vas čine opuštenim. Štaviše, ovo pitanje važi i za još neotkrivena područja – možda je dobro zajedno doći do nove aktivnosti za koju nikada ne biste pomislili da bi to moglo funkcionisati? Joga, društvene igre, zajednički sport, ili nešto sa nadmetanjem… bilo šta što će vam vratiti osmjeh na lice, jer upravo tu počinje bliskost, koja može imati lijep nastavak u spavaćoj sobi.

Postajete sve više i više razdvojeni

Počnite da spavate zajedno! Idite zajedno u krevet, čak i ako je u planu samo spavanje. Odlazak u krevet u isto vrijeme vam daje priliku da se mazite ili razgovarate o stvarima koje nisu vezane za dom i svakodnevni život.

Prestali ste da se borite za sebe u vezi

Ako se nešto događa u vezi, što nije naš unutrašnji dogovor, a mi zatvorimo oči i ne protestujemo, odgovorni smo za loše stanje našeg odnosa i našu frustraciju. Svaki trenutak je dobar za protest, ne slažete se sa nečim što nije u skladu sa našim vrijednostima ili što jednostavno ne želite da radite. Briga i borba za sebe je naša dužnost – niko to neće učiniti za nas.

img-1458321074

Ne govorite otvoreno

Suzbijanje osećanja i izbjegavanje sukoba je najlakši način da prestanete da razgovarate. Povećava se udaljenost i dolazi do nesporazuma. Neobjašnjive konflikate iz prošlosti koje prekrivate plaštom tišine, čine da oko nas izgradimo zid, kroz koji je svakim danom sve teže probiti se.

Niste iskreni prema sebi Dakle, otvoreno govoreći o onome što nas boli, onome što nam se ne sviđa i onome što želimo da promijenimo između nas je jedini način da bude manje nesporazuma.

Ne propustite