Znate li da ime koje date vašem djetetu UTJEČE na njegov karakter? Evo i KAKO!

Zanimljivosti
Znate li da ime koje date vašem djetetu UTJEČE na njegov karakter? Evo i KAKO!
.

U posljednje vrijeme sve su popularnija neobična imena za djecu, pa čak i izmišljena. Izbor zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, međutim ime može imati trajne posljedice na dijete.

David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Univerzitetu “Northwestern”, istraživao je utjecaj imena na djecu i pronašao je poveznice.

is-juice-bad-for-your-childs-teeth-e1527504273301

Dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili odijevanja, tako nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju imena.

Profesor Figlio uzeo je imena s rodnih listova i rastavio ih na više od hiljadu glasovnih komponenti te analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je procijeniti vjerovatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

– Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju – rekao je Figlio.

Ne propustite