Šest žrtava ledenog nevremena u SAD-u, temperatura se spustila na -37

Aktuelno
Šest žrtava ledenog nevremena u SAD-u, temperatura se spustila na -37
.

Najmanje šest osoba je umrlo od posljedica polarnog vrtloga koji je zahvatio nekoliko američkih saveznih država, a ledeni talas je u Čikagu i Sjevernoj Dakoti spustio temperaturu na -30 i -37 stepeni Celzijusa, dok je zbog vetra takozvani subjektivni osjećaj i do - 55 stepeni.

Ekstremno zahlađenje će, kako procjenjuju američki mediji, natjerati na smrzavanje 250 miliona Amerikanaca, a više od jedne trećine - oko 90 miliona, osjetit će mraz i do 17 stepeni ispod nule.

Na području Viskonsina, gdje je već uvedeno vanredno stanje, očekuje se do 60 centimetara snijega, a vanrednu situaciju proglasile su i vlasti u Mičigenu i Ilinoisu, pa čak i u južnim državama, na području Alabame i Misisipija.

Stručnjaci tvrde da je uzrok ekstremnih temperaturnih promjena kovitlac hladnog artičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga, koji inače kruži iznad Sjevernog pola.

Meteorolog iz Ilinoisa Ricky Castro predviđa da bi ledeni talas mogao oboriti neke dosadašnje historijske ekstremne temperaturne rekorde.

Zbog ekstremno niskih temperatura zatvorene su stotine škola, američki poštari će, u najmanje 10 saveznih država, morati na prinudni odmor zbog ledenog talasa, a na putevima okovanim ledom učestale su teške saobraćajne nesreće.

Otkazano je najmanje 1.300 letova, uglavnom sa aerodroma O'Hara i Midvej u Čikagu, a američka nacionalna željeznica Amtrak otkazala je sve vozove na ka Čikagu i iz ovog grada, koji je, kako prenose američki mediji, "hladniji i od dijelova Antarktika", jer je osjećaj hladnoće zbog jakog vetra i do -45 stepeni Celzijusa.

Prema izvještajim agencije AP, ledeni talas na srednjem zapadu SAD-a smanjio je danas temperature u Minesoti na -20, ali je zbog udara vjetra osjećaj da je -55 stepeni.

Slična situacija je i u Grand Forsku u Sjevernoj Dakoti situacija gdje je tzv. subjektivni osjećaj zbog vetra i -54 stepena.

Nacionalni meteoroški zavod upozorava da je smrzavanje na tako ekstremno niskim temperaturama moguće i za samo desetak minuta.

 

(Novi.ba/FoNet) 

 

 

Ne propustite