SKANDAL, SUDIJA ANTONETTI SPREMA TEREN ZA OSLOBAĐANJE MLADIĆA I KARADŽIĆA: Sve se saznalo, evo šta planira!

Aktuelno
SKANDAL, SUDIJA ANTONETTI SPREMA TEREN ZA OSLOBAĐANJE MLADIĆA I KARADŽIĆA: Sve se saznalo, evo šta planira!
.

Suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom u odnosu na prvostepenski pravorijek – upozorava Nijemac Christoph Flügge, bivši sudac Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju, a kasnije i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, koji je nakon gašenja tribunala nastavio u njemu započete procese.

Flügge je prije nekog vremena demonstrativno podnio ostavku na sudačku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga. U velikom intervjuu za list Die Zeit on daje naslutiti razloge dubokog profesionalnog razočaranja nekim postupcima ove institucije. Povrh nedavne odluke glavnog tajnika UN-a, koji vrlo iskusnom turskom sucu nije produljio mandat samo zato jer ga Erdoganova vlada u Ankari smatra simpatizerom oporbenog pokreta Fethulaha Güllena, Flügge je zgrožen i mogućnošću drugostupanjskog oslobađanja notornih ratnih zločinaca, poput Karadžića i Mladića.

Uvodom u takav rasplet smatra apsurdnu odluku francuskog suca Jean-Claudea Antonettija, koji je prihvatio zahtjev Mladićeve i Karadžićeve obrane, isključujući iz žalbenog postupka suce Theodorea Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua.

Amerikanac Theodore Merone je, podsjetimo, bio predsjednik, a Maltežanin Carmel Agius član haaškog žalbenog vijeća koje je 2012., u drugom stepenu, oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. U revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću nadležni sudac je udovoljio molbi branitelja koji su tražili da se ovi suci isključe iz drugostupanjske odluke i proglase pristranima samo zato jer su već sudili u sličnim procesima. Christoph Flügge to smatra apsurdnom odlukom jer su se svi haaški suci po logici vlastite nadležnosti morali baviti sličnim predmetima i istim povijesnim događajima.

mladic

Za svojega kolegu koji je prihvatio tezu o pristranosti smatra da je to učinio ili iz pravnog neznanja ili zbog neshvatljive ignorancije. Nije nevažno napomenuti da je taj kontroverzni francuski sudac – Jean-Claude Antonetti – potpisao i oslobađajuću haašku presudu notornom ratnom huškaču Vojislavu Šešelju.

Na izravno pitanje novinara Die Zeita je li mu zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku, Christoph Flügge odgovara da ništa nije nemoguće jer i na sudu rade ljudi koji čine pogreške. "Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama", podsjeća njemački sudac, domećući kako ga iz udruga žrtava na Balkanu stalno opsjedaju zabrinutim upitima hoće li Mladić i Karadžić na kraju biti oslobođeni.

Mladić i Karadžić su bez sumnje dva najveća zločinačka kapitalca iz postjugoslavenskih ratova devedesetih i obojica su godinama bili u bijegu od Haaškog suda. Karadžić je uhapšen nakon 13, a Mladić nakon 16 godina skrivanja: sama slutnja njihova oslobađanja pojmove Haaškog suda i međunarodne pravde izvrgava nepojmljivom ruglu.

karadzic

Prvostepenska presuda Radovanu Karadžiću na 40 godina zatvora izrečena je prije gotovo tri godine. Osuđen je za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., za progone, istrebljenja, ubojstva, deportacije, nečovječne postupke i kampanje terora protiv civila, ali je oslobođen optužbi za genocid u drugim općinama u BiH, počinjen 1992. godine. Na presudu su se žalili i njegovi pravni zastupnici i tužiteljstvo: prvi su tražili poništenje zbog nepravednog suđenja, a drugi doživotni zatvor. Konačni pravorijek Radovanu Karadžiću očekuje se u roku od nekoliko mjeseci.

Ratko Mladić je prvostupanjskim pravorijekom u novembru 2017. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva, u kojoj je poginulo 10 hiljada ljudi, progona, istrebljenja, ubistava, deportacija, nečovječnih djela, terora i nezakonitih napada na civile u BiH od 1992. do 1995., kao i uzimanja pripadnika UN-a za taoce. Raspravno vijeće je u obrazloženju utvrdilo da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatim čovječanstvu". Mladićeva žalba na presudu još je u preliminarnoj fazi i još nije određen datum za javna saslušanja.

(SlobodnaDalmacija)

Ne propustite