STRAŠNO: Doktor četvorogodišnjem dječaku propisao marihuanu kao lijek, prijeti mu oduzimanje doktorske dozvole

Aktuelno
STRAŠNO: Doktor četvorogodišnjem dječaku propisao marihuanu kao lijek, prijeti mu oduzimanje doktorske dozvole
.

Doktor iz Kalifornije bori se za zadržavanje svoje licence nakon što je četvorogodišnjem dječaku propisao kanabis kao lijek za njegove nagle promjene raspoloženja. Doktor William Eidelman, doktor prirodne medicine, rekao je roditeljima da će mala doza marihuane pomoći u kontroli ponašanja dječaka, a zapravo je postavio u potpunosti pogrešnu dijagnozu za dijete s bipolarnim poremećajem te ADD-om (poremećaj deficita pažnje).

Regulatorno tijelo savezne države Kalifornije proglasilo je Eidelmanov čin “teškim nemarom” jer se nije konsultovao sa psihijatrom o stanju dječaka, prenosi BBC. Dječakov otac s Eidelmanom je kontaktirao još 2012. godine jer se mališan ponašao loše u vrtiću. Ovaj mu je preporučio davanje male količine kanabisa, a slučaj je otkriven kad je od školske medicinske sestre zatraženo da dječaku da njegove kolačiće od kanabisa za ručak. Regulatorno tijelo nije zatražilo ukidanje licence Eidelmanu zbog propisivanja marihuane dječaku, već zbog ranije spomenutog nemara i pogrešne dijagnoze dječakovog zdravstvenog stanja.

23140a17ac7c6ff77f3646ff2c01d46e-hero

Eidelman se na odluku žalio 4. januara 2019. godine i naglasio kako će nastaviti voditi doktorsku ordinaciju. Njegovi advokati kažu da je uspio izboriti odgodu ukidanja licence do nekog budućeg saslušanja. Medicinski kanabis legalan je u Kaliforniji od 1996. godine, a sam Eidelman procjenjuje kako ga je kao lijek propisao hiljadama pacijenata bez posljedica 

Ne propustite