Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - nedjelja, 28. juni
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Supa od brokule i cvjetače
Sastav: 3 poriluka ili 2 veće stabljike, pola glavice brokule, pola glavice cvjetače, kokošja kocka, vrhnje za kuhanje, sol, biber, ulje
Priprema: Priprema ove supe je jako jednostavna. Prvo stavite nasjeckani poriluk da se dinsta, kao luk uobičajeno. Cvjetači i brokuli odvojite cvjetne vrhove od stabljike, da su veličine većeg palca. Stabljike cvjetače i brokule nasjeckajte i stavite dinstat s porilukom, ubacite kokošiju kocku (il goveđu). Sve podlijte vodom i kuhajte na srednjoj vatri oko 20 min. Kad povrće omekša izmiksajte ga i dodajte cvjetove brokule i karfiola, kuhajte još 10 min, začinite još malo solju i biberom i dodajte vrhnje za kuhanje.
Glavno jelo: Domaća pizza
Sastav: Za tijesto: 20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca),2-3 kašike tople vode, 1 kašičica šećera,320 g pšeničnog glatkog brašna tip 550, 1 kašičica soli, 2-3 kašičice maslinova ulja (ili običnog), oko 200 ml tople vode
Za fil: 200 ml kečapa blagog, 200 g naribanog sira edamera (ili nekog drugog, po izboru), 200 g salame, 80 g šampinjona (po želji), 6 crnih maslina (po želji), malo origana (obavezno!)
Priprema: Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
Tijesto premažite kečapom i pospite narendanom salamom, šampinjonima i maslinama (zavisi sta ste odabrali). Na kraju se dodaje sir.
Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrzne.
Desert: Brzi rolat
Sastav: 16 kašika mlijeka, 16 kašika šećera, 2 kašike kakaa, 1 margarin ili puter, 1 petit keks, čokolada za kuhanje (bijela ili crna), kokos, grožđice, lješnjak, kikiriki, badem (sve po željama i mogućnostima)
Priprema: Stavite mlijeko i šećer na vatru da prokuha. Zatim dodajte puter ili margarin u to i miješajte dok se ne istopi. Dodajte 2 kašike kakaa, promiješajte. Nakon toga dodajte keks. Izmrvite ga rukama kako bi ostali komadići. Kokos, grožđice i ostale dodatke dodajte na kraju po želji. Smjesa ne treba biti presuha a ni tečna previše. Na kraju napravite oblik koji želite. Kada se sčvrsne prelijte čokoladom, koju ste prethodno istopili na pari.