SVAKA ČAST: 8.mart u Berlinu će biti NERADNI DAN!

Aktuelno
SVAKA ČAST: 8.mart u Berlinu će biti NERADNI DAN!
.

Berlin je učinio uistinu povijesni potez proglasivši Međunarodni dana žena državnim praznikom i neradnim danom za djelatnike/ce kako državnog tako i privatnog sektora.

Navedena odluka, koju je inicirao gradonačelnik Berlina Michael Müller još 2018. godine, dobila je potporu u državnoj vladi, uz potporu vladajuće koalicije stranaka Socijaldemokrata (SPD), lijevih i zelenih stranaka.
Tim povodom, vođa Zelenih Nina Stahr priopćila je kako je “predanost ženskim pravima i jednakosti jedan od prioriteta Zelenih. Zadovoljni smo što sada u državnom parlamentu postoji većina za Dan žena ([inicijativa)”, izvještava DW.

Ova simbolična odluka utjecala bi pozitivno na milijune njemačkih radnica i radnika (budući da će broj službenih praznika porasti s trenutnih devet na 10), odavši time počast političkoj pozadini Međunarodnog dana žena.

aa-picture-20150308-4729110-high

Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava, ali i radništva, Clare Zetkin (na naslovnoj fotografiji) većina čijeg se djelovanja odvila upravo u Berlinu.

No, osim što će se raditi o neradnom danu, iz SPD-a navode da je nužno da 8. mart i dalje ostane politiziran te i dalje ostane danom izlaska na ulice u borbi za pravednije društvo, budući da su jednaka prava i prilike za osobe svih rodnih identiteta, nacionalnih i etničkih pozadina od iznimne važnosti njemačkom društvu.

“Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena”, rekla je Dery Caglar, glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.

Ne propustite