PROTESTI PROTIV VUČIĆA ZAHVATILI CIJELU SRBIJU: Za građane nema prepreka!

Vijesti
PROTESTI PROTIV VUČIĆA ZAHVATILI CIJELU SRBIJU: Za građane nema prepreka!
.

U Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu, Vranju, Zaječaru i Šapcu održani su protesti "Jedan od pet miliona". U Novom Sadu je održan drugi protest građana pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama". Građani su se okupili u 18 časova kod Srpskog narodnog pozorišta, gdje su im se obratili docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin.

Nakon govora, krenula je protestna šetnja do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade. Građani su nosili različite transparente i zastave Srbije i Vojvodine.

Danas je i više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dalo podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije. Novosađani su prvi put izašli na ulice u organizaciji inicijative "Jedan od pet miliona" prošlog petka.

U Nišu je održan treći protest "Stop teroru - za Niš bez straha", kao dio protesta "Jedan od pet miliona" koji se održavaju u Beogradu i još nekim gradovima. Organizator protesta je Pokret mladih" Za Niš bez straha". Govorili su bivši inspektor policije Nebojša Blagotić i Nađa Stošić ispred organizatora iz Pokreta mladih.

da3dd9e0dfc073a9278eecf902a909a6-m

Na skupu u centru Niša zahtjevane su ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića. Zatraženo je i vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava nad aerodromom "Konstantin Veliki", kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.

Zatraženo je i rasvjetljavanje serije paljevina automobila u Nišu i obezbjeđivanje svih pružnih prelaza. Kao novi zahtjev dodato je i preispitivanje rada Gradske toplane u Nišu, koja je uvećala račune za grijanje za prethodni mjesec.

U Vranju je večeras prvi put organizovan građanski protest. Na gradskom šetalištu okupljeni građani nosili su transparent "Vranje bez straha - jedan od pet miliona", traže ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pristojnu i slobodnu Srbiju, jednake uslove za sve. Građani su zatim šetali glavnim gradskim ulicama.

Protest je održan i u Kruševcu, gradu u kome je krajem novembra napadnut Borko Stefanović, što je iniciralo protestne šetnje građana i opozicije.

Okupljenim građanima na Trgu glumaca obratili su se Boban Jovanović, koji je povrijeđen kada i Lider levice i koji zajedeno sa  sugrađanima večeras protestvuje protiv nasilja koje je režim nametnuo na svim nivoima.

Profesorka književnosti Dušanka Milosavljević je rekla da je došla iz ličnih pobuda, da okupljeni nisu političari, već nezadovoljni građani koji za dobrobit grada od koga ne odustaju, kao i zemlje u kojoj žive upozoravaju da nešto opasno nije dobro u društvu.

Zahtjevi okupljenih kruševljana su ostavke gradonačelnice i odgovornih za rad Toplane, kao i duplo manji računi za grijanje u naredna tri mjeseca. Da Kruševac bude bezbjedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi.

Žele bolje uslove liječenja , pravo na istinite informacije i drugačije mišljenje. I odlazak Aleksandra Vučića kao najodgovornijeg za loše stanje u državi.

"Počelo je", "Izdržaćemo" poručili su šapčani sa druge protestne šetnje "Jedan od pet miliona".

Okupljenim građanima u centru grada obratili su se novinar Nenad Kulačin i organizator protesta Dušan Tufegdžić. Mlade su pozvali da uče strane jezike, kako bi zemlju mogli dostojanstveno da predstave na međunarodnoj sceni a vlasti da će ih i pored lošeg vremena biti sve više. Zahtjevi učesnika protesta su isti kao i prethodnog petka. Osim zaustavljanja nasilja traže pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na Javnom servisu, zatim pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao i obrazložernje 
plana za Kosovo od predsjednika Vučića. Uz pištaljke i parole iz pješačke zone okupljeni šapčani prošetali su glavnim gradskim ulicama.

Ne propustite