OTKRIVENO: Evo zašto neki ljudi mogu jesti što žele, a nikad se ne udebljaju

Porodica i zdravlje
OTKRIVENO: Evo zašto neki ljudi mogu jesti što žele, a nikad se ne udebljaju
.

Biti mršav zapisano je u vašem DNK i mnogi ljudi mogu ostati vitki cijelog života bez previše truda i odricanja kažu naučnici sa Sveučilišta Cambridge. Napravili su studiju na gotovo 14.000 ljudi različitih kilaža, proučili su njihov DNK. Kažu kako postoje geni koji ubrzavaju metabolizam ili pomažu u bržem sagorijevanju masti, ili hranu čine neprivlačnom.

Upravo takve gene pronašli su kod više od 1600 vitkih, zdravih sudionika istraživanja. Kod većine njih geni su zaslužni za to što ih hrana ne zanima previše i jedu zapravo samo zato što moraju.

S druge strane, oko 40 posto mršavijih ljudi iz istraživanja reklo je da vole hranu i jedu što žele i u količinama koje im odgovaraju, bez ustezanja.

 ''Otkrili smo da neki vitki ljudi nisu zainteresirani za hranu, a i to je zapisano u njihovim genima. Drugi pak jedu koliko žele, vole jesti i uživaju u hrani, ali se ne debljaju. Ovo istraživanje pokazalo je da su mnogi vitki ljudi takvi zahvaljujući genima, a ne zato što imaju snažnu volju i paze što jedu'' - kazao je jedan od naučnika.

0423568564490547c0b2

Za svoje istraživanje su birali vitke ljude koji nemaju poremećaje u prehrani, zdravi su i nisu nedavno bili na operativnom zahvatu. Radilo se o ljudima koji su prirodno mršavi i u studiji nisu mogli sudjelovati oni koji vježbaju više od tri puta na tjedan.

U istraživanju je sudjelovalo 1622 vitkih ljudi, nešto više od 10.000 onih prosječne težine i gotovo 2000 ozbiljno pretilih pojedinaca. Pronašli su četiri nove genetske regije povezane sa mršavošću. To, kažu, objašnjava zašto dijete dvaju vitkih roditelja može imati jednaku građu tijela kao i oni.

Studiju su objavili u časopisu PLOS Genetics.

- Ovo je važna i dobro provedena studija koja potvrđuje da je rana teška pretilost često genetski određena i uvjerljivo pokazuje kako su vitki ljudi genetski različiti od ostatka populacije. Međutim, većina pretilosti u današnje vrijeme je stečena u odraslom periodu života i povezana je sa sjedilačkim načinom života te obilatoj dostupnosti kalorijski bogate hrane - prokomentirao je Tom Sanders, profesor prehrane i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Ne propustite