10 navika koje svi radimo pred spavanje iako nam one ozbiljno UNIŠTAVAJU zdravlje!

Zdrav život
10 navika koje svi radimo pred spavanje iako nam one ozbiljno UNIŠTAVAJU zdravlje!
.

Spavanje je proces koji daje energiju našem tijelu za naredni dan. Stoga je dobro imati zdav san i ne buditi se prije vremena ili nekih navika. Evo nekih stvari koje ne treba raditi kako biste imali bolji san.

Ne pijte vodu

Voda je neophodna za tijelo kako bi održavala sve funkcije da rade u redu i kako bi podmazivala zglobove dok se krećete. Ali ako je pijete neposredno pred spavanje, ustajaćete ne samo jednom, već i par puta kako biste mokrili, prekidajući san.

Nemojte da drijemate preko dana

Neki imaju naviku da rade ovo, ali bi trebalo izbjegavati jer će biti prekinut prirodni ciklus tijela i nećete moći pristojno da spavate noću. Ovo će uticati na vaše zdravlje i navike spavanja.

Izbjegavajte korištenje laptopa ili mobilnog telefona

Ljudi često imaju naviku da stave laptopove ili mobilne telefone u krevet pred spavanje kako bi nešto pogledali, ali taj momenat umije da traje mnogo duže i vi zaspite kasno. Stoga izbjegavajte da ih unosite u spavaću sobu.

spavanje

Rasporedite vaše obroke

Po pravilu, trebalo bi da imate naviku da jedete bar 3-4 sata prije spavanja kako bi probavni proces funkcionisao zdravo.

Odredite rutinu pred spavanje

Potrebno je da odredite rutinu pred spavanje i držite se toga. To podrazumjeva i tuširanje, pranje zuba, odlaženje u krevet i slično, kako bi se vaše tijelo naviklo, jer će nakon toga moći samo da vam javi da ste spremni za spavanje

Izaberite omiljenu poziciju za spavanje

Svako ima svoj položaj za spavanje koji mu najviše odgovara. Ali gledajte da to bude pozicija koja vam pomaže da se naspavate, a ne da vas boli vrat. Preporučuje se da su to pozicije sa strane ili na leđima, ne na stomaku.

Vježbanje pred spavanje

Treba da vježbate i trčite svaki dan kako bi vam tijelo bilo svježije i puno energije, ali ovo treba raditi barem 3 sata prije spavanja.

Hladne noge

Ako su vam stopala hladna, nećete moći odmah da zaspite. Zbog toga bi trebalo da zagrijejete noge oblačeći čarape ili uloškom za grijanje.

Kvalitetan dušek

Nikada nemojte da štedite novac kupovinom lošeg dušeka. Na kvalitetnom dušeku ćete udobnije spavati i bićete svkeži i odmorni ujutru.

Izbjegavajte kafu pred spavanje

Kafa sadrži kofein, a kofein je poznata supstanca koja čini osobu budnim. Pokušajte da ne pijete kafu 4 sata pred spavanje. Kofein povećava metabolizam tijela kako bi se osjećalo svježije i to je jedini razlog zašto je ne treba piti u kasne sate.

Ne propustite