Cvijanović u Beču: Političko Sarajevo je paralizovalo BiH

Bosna i Hercegovina
Cvijanović u Beču: Političko Sarajevo je paralizovalo BiH
.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Beču da je RS, nakon izbora, veoma brzo formirala vlast i usvojila ključne dokumente, ali da je političko Sarajevo, uslovljavanjem konstituisanja institucija, dovelo do potpune paralize na nivou BiH.

Cvijanović je, nakon sastanka sa šefom poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johanom Gudenusom, izjavila Srni da Vlada RSuspješno funkcioniše, dok je na nivou BiH, nakon konstituisanja Predsjedništva, sve drugo nekonstituisano, uključujući i Vijeće ministara, piše Srna. 

Ona je podsjetila da su partije iz političkog Sarajeva blokadom i uslovljavanjem formiranja Vijeća ministara zaustavile mnoga pitanja, među kojima i evropski put BiH.

"Nemate kredibilne sagovornike sa kojima se možete dogovarati i koji mogu da u okviru mehanizma koordinacije preuzimaju i izvršavaju određene obaveze. To je realnost koja potvrđuje da je BiH mnogo godina, nažalost, prilično neuspješan eksperiment. Mi smo htjeli da sa svoje strane damo podsticaj nekim pozitivnim procesima u okviru BiH, ali za takve stvari treba da imate partnere, koji to očito ne žele", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je bitno da Republika Srpska gradi prijateljstvo i kontakte sa Austrijom koja je veoma važan spoljnotrgovinski partner i investitor u RS.

 

Ne propustite