U Kini nestao Australac koji je javno kritizirao Komunističku partiju

Aktuelno
U Kini nestao Australac koji je javno kritizirao Komunističku partiju
.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako istražuje mogući nestanak australskog državljanina u Kini, javlja BBC.

Yangu Hengjunu, blogeru i bivšem kineskom diplomatu, nestao je svaki trag u subotu kada je putovao iz New Yorka u Guangzhou.

BBC prenosi kako postoji sumnja da su Yanga uhitile kineske vlasti.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova komentirala je kako nema "nikakvih informacija" o uhićenju.

Putovao sa suprugom i posinkom

Vlasti smatraju kako je Yang putovao sa svojom suprugom, Kineskinjom Yuan Rui Juan, i s posinkom.

Prema informacijama iz australskih medija, njegova supruga se sada nalazi u Pekingu gdje trenutno vodi razgovore s kineskim vlastima.

Yang, inače australski državljanin, sada živi u SAD-u. Svoju popularnost na internetu koristi za kritiziranje Kineske komunističke partije.

Odgovarao ga od putovanja

Feng, akademik na Tehnološkom sveučilištu u Sydneyu, izjavio je kako je nedavno upozorio Yanga i odgovarao ga od putovanja u Kinu, no da je Yang rekao kako se osjeća sigurnim.

"Njegova obitelj, prijatelji i ja, svi smo pokušali kontaktirati Yanga i njegovu ženu tokom posljednja četiri dana, no bezuspješno", rekao je Feng.

"Nadajmo se da će se danas pojaviti i da se zapravo radi o nesporazumu", rekao je Yangov prijatelj, australski novinar John Garnaut.

Proteklu sedmicu u Kini je uhićeno dvoje Kanađanina, Michael Kovrig i Michael Spavor. U oba slučaja je kinesko ministarstvo vanjskih poslova početno tvrdilo kako nema nikakvih informacija o njihovim uhićenjima, da bi zatim, samo nekoliko dana kasnije, potvrdilo da su ih pritvorile kineske vlasti.

Ne propustite