DODIK LJUT IZAŠAO PRED NOVINARE: "Prekidam sve, ovo je neprihvatljivo"

Bosna i Hercegovina
DODIK LJUT IZAŠAO PRED NOVINARE: "Prekidam sve, ovo je neprihvatljivo"
.

Nakon što je u saopćenju za javnost  SDA pojasnila kako je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata, te da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta RS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se obratio novinarima.

dodik-epa-1

- Za sutra sam sazvao sve predsjednike političkih partija u Parlamentu RS i Parlamentu BiH da bi razgovarali na ovu temu s njima. Mislim da je važno da RS iskaže konsenzus na tom nivou - kazao je Dodik na početku.

dodik

"Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva za Ustavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim segmentima Dejtonskog sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS jer je u Ustavu rečeno da se član Predsjedništva iz reda sprskog naroda bira na prostoru RS. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u Ddejtonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Dejtona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje", kazao je Dodik.

Dodik je kazao i kako SNSD od danas prekida sve razgovore sa SDA.

"Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda", poručio je Dodik. 

dodik

"Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majorizuju Hrvate, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je izabran bošnjačkim glasovima, omolovažavaju hrvatske kantone, odbacujuo RS i Dana RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS. To nam govori da nemamo šta raditi u BiH", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

 

 

 

Ne propustite